Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Contencios administrativ   >  Accesul reprezentanților mass-media la dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată

Accesul reprezentanților mass-media la dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată

Bună ziua, domnilor avocati!

Mă numesc Pătrașcu A. și am următoarea nelămurire: Vreau să știu dacă, din punct de vedere legal, jurnaliștii pot avea acces la dosarul meu aflat pe rolul instanței de judecată.

Vă întreb acest lucru deoarece, acum câteva zile, am sesizat pe internet un întreg articol despre litigiile în care este parte societatea pe care o administrez, pe de o parte, și litigiile personale, pe de altă parte. Articolul este, fără îndoială, pentru a denigra și decredibiliza atât persoana mea, cât și imaginea societății pe care o administrez.

Vă mulțumesc pentru ajutorul acordat!

Întrebare adresată de Pătrașcu A.

 

Bună ziua, domnule Pătrașcu, și vă mulțumim pentru că ați ales serviciile echipei avocatum.ro.

Pentru început, precizăm că, Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești aprobat prin Hotărârea CSM nr. 1375/2015 din 17 decembrie 2015 prevede, în articolul 93, persoanele care pot consulta dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată.

Astfel, conform alineatelor (2) și (3) ale articolului mai sus menționat, dosarele și evidențele instanței privitoare la activitatea de judecată pot fi consultate de persoanele care justifică un interes, cu respectarea ordinii de solicitare și a măsurilor de asigurare a integrității documentelor. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aprobă de persoana care coordonează activitatea compartimentului arhivă. Au prioritate la consultarea dosarului cauzei, în următoarea ordine: avocații, părțile sau reprezentanții părților, experții și interpreții desemnați în cauză.

Accesul reprezentanților mass-media este permis de dispozițiile alineatului (6) al articolului 93 din Hotărârea anterior-indicată, respectiv: „în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public și ale Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, în condițiile stabilite prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea ordinii de solicitare și a măsurilor de asigurare a integrității documentelor și numai în măsura în care este posibilă punerea acestora la dispoziție.”

Cu toate acestea, astfel cum prevede alineatul (10), doar persoanele prevăzute la alineatul (3) pot consulta „dosarele privind cauzele care au fost sau sunt judecate în ședință nepublică, cele privind adopțiile, precum și cele care au ca obiect propuneri și sesizări privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical și a măsurii internării nevoluntare. În același mod, pot fi consultate documentele și evidențele speciale ale instanței referitoare la aceste dosare, precum și alte documente sau evidențe care presupun confidențialitate.”

Documentele prevăzute la alin. (2) și (6) se studiază numai în arhivă, după identificarea solicitantului, prin verificarea actului de identitate, a procurii sau a delegației și a legitimației de serviciu sau a altui document similar, în cazul reprezentanților mass-mediei, și notarea numelui și prenumelui acestuia. După studiere, se verifică integritatea documentelor, în prezența solicitantului.

Concluzionând, considerăm că accesul reprezentanților mass-media este permis la dosarele aflate pe rolul instanțelor judecătorești și nu poate fi restricționat decât în cazurile expres prevăzute de legislația aplicabilă. În ceea ce privește denigrarea, respectiv afectarea imaginii dumneavoastră și a societății administrate, nu putem, în lipsă de orice mijloc de probă, decât să apreciem că o eventuală răspundere a celui care a făcut publice respectivele informații poate fi atrasă, însă, trebuie ca fapta acestuia să poată fi încadrată în sfera răspunderii delictuale. Vom putea discuta și aprecia oportunitatea unei eventuale acțiunii în justiție doar dacă ne veți comunica actele solicitate.

Domnule Pătrașcu, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a tuturor demersurilor indicate anterior. În vederea stabilirii unei întâlniri, vă stăm la dispoziție la unul dintre numerele de telefon afișate pe website.

 

Cu considerație,
echipa
Accesul reprezentanților mass-media la dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.