Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Contencios administrativ   >  Admisibilitatea acțiunii împotriva unei decizii ASF

Admisibilitatea acțiunii împotriva unei decizii ASF

Bună ziua! Am rugămintea să-mi comunicați dacă este posibilă contestarea în instanță a deciziilor luate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Întrebare adresată de Androniceanu V.

 

Bună ziua domnule Androniceanu! Vă mulțumim, înainte de toate, pentru că ați ales serviciile echipei avocatum.ro.

În ceea ce privește posibilitatea atacării deciziilor date de către Autoritatea de Supraveghere Financiară ( “ASF”), potrivit Ordonanței de Urgență nr. 93/2012 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară articolul  7 „Orice persoană fizică sau juridică are dreptul de a se adresa instanțelor judecătorești competente dacă se consideră vătămată de aplicarea necorespunzătoare sau de neaplicarea de către A.S.F. a dispozițiilor prezentei Ordonațe de urgență”.

Conform articolului 21 indice 3 „deciziile și orice acte administrative emise de ASF se contestă conform Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare”.

Petru aceste motive, conform art. 7 alin. (1) din Legea 554/2004 „înainte de a se adresa instanței de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorității publice emitente sau autorității ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia”.

Neîndeplinirea acestei proceduri prealabile conduce la respingerea ca inadmisibilă a oricărei acțiuni în instanță chiar dacă cerera a fost introdusă în termen și îndeplinește totalitatea celorlalte condiții de admisibilitate prevăzute de lege.

Domnule Androniceanu, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a demersurilor mai sus indicate. În vederea stabilirii unei întâlniri nu ezitați să ne contactați.

 

Cu considerație,
echipa
Admisibilitatea acțiunii împotriva unei decizii ASF

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.