Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept civil   >  Am cumpărat o mașină în rate și soțul vrea să o includă în masa partajabilă în procesul de partaj. Ce fac?

Am cumpărat o mașină în rate și soțul vrea să o includă în masa partajabilă în procesul de partaj. Ce fac?

Bună ziua! Am anumite nelămuriri în legătură cu un proces de partaj ce tocmai a fost inițiat de soțul meu. Din acest considerent, vă rog să mă programați pentru o întâlnire de consultanță juridică cu un avocat din cadrul societății de avocatură, specializat în astfel de spețe. Îmi propun să întreb ce demersuri trebuie efectuate în continuare în cadrul procesului de partaj, dacă se poate prelua cazul meu și în situația în care am cumpărat o mașină în rate dacă intră în masa partajabilă. Mașina în rate a fost cumpărată înainte de căsătorie, însă acest aspect urmează să îl detaliez în cadrul întâlnirii.

Întrebare adresată de Bulcu M.

 

Bună ziua, doamnă Bulcu! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept civil, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat – atât online, cât și la biroul nostru din municipiul București.

În legătură cu cele precizate, până întâlnirea ce urmează a avea loc, menționăm următoarele:

Cu privire la bunurile privind plata prețului în rate, cum este autoturismul, precizăm următoarele: dacă data încheierii contractului este o dată anterioară căsătoriei, el va fi bun propriu, iar dacă această dată este în timpul căsătoriei, va fi bun comun. Bunul își păstrează această calitate de bun propriu, sau comun, indiferent de către care dintre cei doi soți sunt plătite ulterior ratele, acest aspect prezentând relevanță doar la momentul calculului cotelor în cazul unui partaj. Spre exemplu, daca dumneavoastră ați cumpărat o mașină în treizeci de rate lunare, douăzeci dintre acestea achitându-le înainte de a vă căsători, iar restul ratelor fiind achitate de soțul dumneavoastră, mașina vă rămâne în continuare ca bun propriu.

Cât privește noțiunea de bun comun, precizăm că potrivit art. 343 alin. (1) din Codul civil, calitatea de bun comun nu trebuie dovedită, fiind o prezumție relativă că bunul dobândit în timpul comunității legale este bun comun. Cu toate acestea, deși se presupune că bunul respectiv este comun, unul dintre soți poate dovedi că acel bun se încadrează între cele menționate de art. 340 din Codul civil, fiind, deci, bun propriu.

De asemenea, arătăm că în multe dintre dosarele gestionate am formulat apărări în scopul obținerii unei cote semnificativ mai mari decât 50% din masa partajabilă, astfel cum în mod normal prezumă dispozițiile legale.

Există un articol Codul civil, identificat după numărul 357, ce permite unuia dintre soți să dovedească o contribuție mai mare atât la dobândirea bunurilor comune, cât și la îndeplinirea obligațiilor comune. Doar în lipsa unor argumente și dovezi instanța prezumă că soții au avut o contribuție egală.

Prin urmare, șansele de reușită depind într-o proporție covârșitoare de strategia de apărare formulată în cauză, respectiv de argumentele aduse de către avocat și probele administrate în dosar.

Doamnă Bulcu, rămâne să discutăm pe larg cu privire la acest subiect în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva strategiei de urmat pentru maximizarea șanselor de câștig în cauză.

Până să ne cunoaștem, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica explicăm legislația, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați. De curând, am publicat un material ce ar putea să vă intereseze, intitulat tot ce trebuie să știi despre regimul comunității legale și partaj.

Post a Comment

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.