Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept penal   >  Am fost prins cu alcoolemie la volan și am refuzat testul etilotest. Ce fac?

Am fost prins cu alcoolemie la volan și am refuzat testul etilotest. Ce fac?

Bună ziua! Ieri, în jurul orei 22:37, am fost oprit de către organele de poliție din cadrul IPJ Ilfov  – Serviciu Rutier pe strada Ecaterina Teodoriu din localitatea Voluntari. În urma controlului actelor, am fost testat cu aparatul etilotest, acesta indicând o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Mi s-a pus în vedere că am fost găsit cu alcoolemie la volan și mi-a fost adresată solicitarea expresă de către lucrătorii de poliție să fiu condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Neștiind cum să procedez și care sunt consecințele, am refuzat prelevarea mostrelor biologice, iar de aici au început problemele.

În mai puțin de 30 de minute de la solicitarea organelor de poliție de a merge la o unitate spitalicească, urmată de refuzul meu, s-a încheiat procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante.

Mi-a fost adus la cunoștință de către aceiași lucrători de poliție că urmează să fiu contactat de către organele de cercetare penală și, ulterior, judecat de către instanță pentru o anumită infracțiune.

Regăsiți atașat acestui e-mail procesul-verbal pe care l-am primit. Am rugămintea să îmi spuneți cum trebuie să procedez pentru a stabili legătura cu un avocat în drept penal din cadrul societății dumneavoastră de avocatură și care pot fi consecințele faptelor mele.

Întrebare adresată de Motoc B.

Bună ziua, domnule Motoc! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept penal, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact.

În legătură cu consecințele faptelor descrise mai sus de către dumneavoastră, începem prin a indica textul de lege care incriminează fapta de refuz de la prelevarea de mostre biologice, urmând ca mai apoi să facem unele precizări.

Astfel, conform art. 337 Cod penal, refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Datorită numeroaselor întrebări provenite din partea cititorilor paginii specifice avocat în drept penal, respectiv a articolelor publicate pe avocatum.ro,  am abordat subiectul în ce privește posibilitatea obținerii celei mai bune soluții din partea instanței în situația săvârșirii de către o persoană a faptei de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

După cum observați, fapta prezentată, și anume alcoolemie la volan urmată de refuzul conducătorului de la prelevarea de mostre biologice, este încriminată de legislația penală. Considerentul pentru care ea se pedepsește este pentru a face eficient textul prin care se sancționează conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Cu toate acestea, există o măsură pe care instanța o poate pronunța și care nu presupune dispunerea de către aceasta a unei soluții de condamnare.

Măsura se regăsește în legislația penală sub denumirea de amânarea aplicării pedepsei.

Vom arăta pe scurt în cele ce urmează ce reprezintă noțiunea de amânare a aplicării pedepsei, cu rugămintea față de dumneavoastră ca atunci când timpul vă permite, să citiți articolul nostru cu privire la fapta de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. Îl găsiți pe website.

Prin urmare, amânarea aplicării pedepsei este incompatibilă cu pronunțarea unei soluții de condamnare și, în consecință, în cazul în care instanța reține incidența dispozițiilor cu privire la amânarea aplicării pedepsei, aceasta nu pronunță o soluție de condamnare, ci stabilește pedeapsa și dispune amânarea aplicării acesteia.

Soluția în discuție – amânarea aplicării pedepsei –  se poate dispune de către instanța de judecată, prin hotărâre, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții cumulative strict și limitativ prevăzute de art. 83 din Codul penal cu privire la infracțiune și la persoană.

Rămâne să discutăm pe larg cu privire la acest subiect în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva circumstanțelor în care fapta a fost săvârșită.

 

Cu considerație,
echipa
Am fost prins cu alcoolemie la volan și am refuzat testul etilotest. Ce fac?