Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept penal   >  Am fost prins cu alcoolemie la volan și am refuzat testul etilotest. Ce fac?

Am fost prins cu alcoolemie la volan și am refuzat testul etilotest. Ce fac?

Bună ziua! Ieri, în jurul orei 22:37, am fost oprit de către organele de poliție din cadrul IPJ Ilfov  – Serviciu Rutier pe strada Ecaterina Teodoriu din localitatea Voluntari. În urma controlului actelor, am fost testat cu aparatul etilotest, acesta indicând o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Mi s-a pus în vedere că am fost găsit cu alcoolemie la volan și mi-a fost adresată solicitarea expresă de către lucrătorii de poliție să fiu condus la o unitate spitalicească pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Neștiind cum să procedez și care sunt consecințele, am refuzat prelevarea mostrelor biologice, iar de aici au început problemele.

În mai puțin de 30 de minute de la solicitarea organelor de poliție de a merge la o unitate spitalicească, urmată de refuzul meu, s-a încheiat procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante.

Mi-a fost adus la cunoștință de către aceiași lucrători de poliție că urmează să fiu contactat de către organele de cercetare penală și, ulterior, judecat de către instanță pentru o anumită infracțiune.

Regăsiți atașat acestui e-mail procesul-verbal pe care l-am primit. Am rugămintea să îmi spuneți cum trebuie să procedez pentru a stabili legătura cu un avocat în drept penal din cadrul societății dumneavoastră de avocatură și care pot fi consecințele faptelor mele.

Întrebare adresată de Motoc B.

Bună ziua, domnule Motoc! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept penal, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact.

În legătură cu consecințele faptelor descrise mai sus de către dumneavoastră, începem prin a indica textul de lege care incriminează fapta de refuz de la prelevarea de mostre biologice, urmând ca mai apoi să facem unele precizări.

Astfel, conform art. 337 Cod penal, refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Datorită numeroaselor întrebări provenite din partea cititorilor paginii specifice avocat în drept penal, respectiv a articolelor publicate pe avocatum.ro,  am abordat subiectul în ce privește posibilitatea obținerii celei mai bune soluții din partea instanței în situația săvârșirii de către o persoană a faptei de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

După cum observați, fapta prezentată, și anume alcoolemie la volan urmată de refuzul conducătorului de la prelevarea de mostre biologice, este încriminată de legislația penală. Considerentul pentru care ea se pedepsește este pentru a face eficient textul prin care se sancționează conducerea unui vehicul sub influența alcoolului.

Cu toate acestea, există o măsură pe care instanța o poate pronunța și care nu presupune dispunerea de către aceasta a unei soluții de condamnare.

Măsura se regăsește în legislația penală sub denumirea de amânarea aplicării pedepsei.

Vom arăta pe scurt în cele ce urmează ce reprezintă noțiunea de amânare a aplicării pedepsei, cu rugămintea față de dumneavoastră ca atunci când timpul vă permite, să citiți articolul nostru cu privire la fapta de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. Îl găsiți pe website.

Prin urmare, amânarea aplicării pedepsei este incompatibilă cu pronunțarea unei soluții de condamnare și, în consecință, în cazul în care instanța reține incidența dispozițiilor cu privire la amânarea aplicării pedepsei, aceasta nu pronunță o soluție de condamnare, ci stabilește pedeapsa și dispune amânarea aplicării acesteia.

Soluția în discuție – amânarea aplicării pedepsei –  se poate dispune de către instanța de judecată, prin hotărâre, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții cumulative strict și limitativ prevăzute de art. 83 din Codul penal cu privire la infracțiune și la persoană.

Rămâne să discutăm pe larg cu privire la acest subiect în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva circumstanțelor în care fapta a fost săvârșită.

 

Cu considerație,
echipa
Am fost prins cu alcoolemie la volan și am refuzat testul etilotest. Ce fac?

Comentarii

  • C. Preda

    11 martie 2020

    Buna ziua,

    Va scriu acest email intrucat as dori sa stiu daca si cum ma puteti ajuta intr-un necaz.
    In data de 2 Martie aproximativ orele 00:30 (Duminica seara spre Luni) ma intorceam spre casa la volanul masinii si am fost oprit de un echipaj de politie pe strada General Berthlot (format de agent Piermus Mihai si Dumitrache Elena) pt un control de rutina.
    Am fost intrebat daca am consumat bauturi alcoolice si testat cu aparatul echilotest in acest scop. Rezultatul a fost unul negativ intrucat nu am consumat alcool.
    Totusi, agentul a dorit sa efectuam si un test pt substante psihoactive, pt ca “i s-a parut ca in masina miroase a marijuana”, asa s-a exprimat (intr-adevar fumasem aproape un pachet de tigari in ziua de duminica si fumasem si in masina insa nu consider ca aveau motive sa faca asta, insa legea este lege, daca mi s-a solicitat m-am conformat). Am fost de acord, insa m-au pus sa astept “putin”.
    Dupa 10 minute de asteptare mi-au solicitat sa ii insotesc la Udriste intrucat nu aveau aparatul de control la ei. Desi eram in graba, intrucat in dimineata de luni trebuia sa ma prezint atat la spital cu bunica mea (care este diabetica) cat si la serviciu, am fost de acord sa merg cu echipajul de politie care m-a asigurat ca dureaza 10 min si ca ma aduc inapoi (oricum nu stiu daca aveam de ales).
    Ajunsi acolo mi-au adus un aparat (pt control substante psihoactive) si mi-au cerut sa stau cu el sub limba timp de 10 min. Dupa 10 min mi-au spus ca testul nu este elocvent intrucat nu am salivat destul si mi-au cerut inca 10 min. Dupa inca 20 min am cerut un pahar cu apa intrucat aveam gura uscata (fusesem racit anterior) si am continuat sa astept cu aparatul sub limba. Dupa alte 10 min am cerut sa fiu lasat sa plec acasa intrucat am urgente de dimineata, bineinteles ca nu a fost intelegere intrucat au considerat ca testul nu este elocvnet si mi-au cerut sa mai stau inca 10 min. Dupa aproximativ 50 de minute mi-au spus ca testul in continuare nu este elocvent si mi-au cerut sa merg la IML pentru testare la sange, ceea ce am refuzat din motivele mai sus mentionate. Totusi au insistat si m-au dus la IML unde mi-am mentinut pozitia atat fata de echipajul respectiv cat si fata de Doctorul de garda de acolo, aici am gresit 🙁
    Acesta m-a controlat rapid si a semnat intr-un proces ca refuz probele (stiu ca a mentionat ca nu prezint stari anormale sau ceva de genul). Crezand ca am scapat, am fost dus la Udriste din nou unde timp de o ora si jumatate a trebuit sa astept sa se completeze un proces verbal. In acest timp am fost instiintat ca mi se va deschide un dosar penal. M-au pus sa astept sa fiu preluat de un politist (nu stiu gradul acestuia insa se ocupa de cercetari penale) si am mai asteptat o ora.
    M-am gandit ca este dreptul meu sa refuz testarea insa nu mi-am dat seama de consecintele ce urmeaza sa le suport. Ulterior, gandidu-ma ca refuzul ar putea avea consecinte grave (telefonul meu era mort, intrcuat nu mai aveam baterie) si gandidu-ma ca nu am fost vinovat, am cerut agentului Piermus Mihai sa ne intoarcem la IML sa fac testul la sange, insa acesta mi-a spus ca nu mai este posibil.
    Ulterior am fost preluat de responsabilul cercetarilor penale care m-a pus sa semnez niste foi precum ca am refuzat controlul, pe care le-am semnat. Am fost condus din sectia de politie si evident ca am fost lasat in strada, am luat un taxi am ajuns acasa…la 6 dimineata. A doua zi am fost dezastru psihic…insa irelevant pt culpa pt care am fost pus sub urmarire.
    Tot a doua zi am vazut de fapt ce “am comis” prin refuzul testului, am fost total “inconstient” si superficial.

    Am 39 de ani si nu am avut niciodata probleme cu legea, in afara de o contraventie pt radar acum multi ani.

    Intrebarea mea este impartita in doua/trei:
    – Ce sanse am sa obtin neurmarirea penala (pt ca am vazut ca asa se numeste) sau cum ma puteti ajuta sa ies bine din treaba asta?
    – In cat timp imi pot recupera permisul de conducere?

    Multumesc,
    Cristian

    Reply
  • Claudia Nistor

    12 mai 2021

    Am fost prinsa la volan cu o alcoolemie de 0.49 in aerul respirat. La analizele de sange nu stiu inca rezultatul exact, stiu doar ca m-au anuntat astazi cei de la politie ca alcoolemia este peste 0.80 deci cazul va merge in penal. As vrea sa ma ajutati in vederea depuneri unei contestatii si elaborarea ei daca se poate; eventual reprezentarea mea in instanta daca se va ajunge acolo.

    Multumesc anticipat,
    Claudia Nistor

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.