Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Raporturi de muncă   >  I-am spus șefului că sunt gravidă, după care mi-a trimis prin poștă decizia de concediere

I-am spus șefului că sunt gravidă, după care mi-a trimis prin poștă decizia de concediere

Despre concedierea salariatei gravide.

Bună ziua. Sunt angajată de mai bine de un an de zile într-o societate comercială. Acum vreo două săptămâni, i-am adus la cunoștință șefului că sunt gravidă și, fără să-mi spună absolut nimic, mă trezesc în cutia poștală cu decizia de concediere. Ce pot sa fac?

Întrebare adresată de Corina S.

Bună ziua, doamna Corina. Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre.

Conform articolului 60 din Codul muncii alin. (1) lit. c), coroborat cu alin. (2), concedierea nu poate fi dispusă pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunostință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere, cu excepția cazurilor când intervine: reorganizarea judiciară, falimentul sau dizolvarea angajatorului.

Conform art. 21 alin. (1) lit. a) din OUG nr.96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariatei gravide, din motive care au legătură directă cu starea sa; prin salariată gravidă înțelegându-se femeia care anunță în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate și anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare”.

Practica judiciară română conține nenumărate hotărâri judecătorești în care s-a decis că indiferent de motivul concedierii unei salariate gravide, o astfel de măsură este lovită de nulitate. Însă, trebuie să ne aplecăm și asupra dispozițiilor din ordonanța anterior menționată care prevăd că, pentru ca decizia de concediere să fie lovită de nulitate, trebuie ca această măsură să fie dispusă pentru cauză de graviditate. Deci, nu orice concediere dispusă în timpul în care salariata este gravidă ar trebui să fie lovită de nulitate; de exemplu, dacă aceasta lipsește nemotivat de la locul de muncă, fapta reprezintă o abatere disciplinară gravă, ceea ce va putea determina concedierea sa disciplinară.

Această condiție, extrinsecă Codului muncii, este prevăzută și în jurisprudența Curții de la Luxemburg (obligatorie pentru instanțele naționale). Astfel, în hotărârea pronunțată în Cauza C-32/93, Curtea stipulează interdicția concedierii în perioada de la începutul sarcinii până la finalul concediului de maternitate, cu excepția cazurilor excepționale care nu au legătură cu starea lor și cu condiția ca angajatorul să justifice în scris motivele unei astfel de concedieri.

Prin urmare, legislația interzice concedierea salariatelor gravide din motive ce țin de starea acestora, orice concediere, în aceste condiții, fiind lovită de nulitate. Pentru aceste considerente, dumneavoastră aveși posibilitatea să vă adresați instanțelor de judecată în orice moment și să solicitați fie doar anularea deciziei de concediere și daune interese, fie atât anularea deciziei de concediere, daune interese cât și reintegrarea în muncă.

Doamnă Corina, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a tuturor acestor demersuri. În vederea stabilirii unei întâlniri nu ezitați să ne contactați.

 

Cu considerație,
echipa
I-am spus șefului că sunt gravidă, după care mi-a trimis prin poștă decizia de concediere

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.