Am primit un proces-verbal de sancționare a contravenției pentru neplată peaj. Vreau să îl contest
Bună seara! În speranța vă îmi puteți veni în ajutor, voi supune atenției dumneavoastră următoarea problemă:
În urmă cu 2 zile, am primit prin intermediul Poștei Române un proces-verbal de sancționare a contravenției emis de către Compania Natională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră, pentru neachitarea taxei de trecere pe podul Fetești – Cernavodă – peaj.
Revin și fac mențiunea că după aproximativ 3 zile de la trecere, aducându-mi aminte că nu am achitat taxa, am mers la o unitate Rompetrol și am făcut plata, având în acest sens chitanța.
Prin procesul-verbal despre care am făcut vorbire, am fost sancționat, după cum se poate observa, cu amendă contravențională. Nu înțeleg cum se poate să fiu sancționat, atât timp cât există o plată înregistrată pentru autoturismul cu care am circulat. Vă rog să îmi spuneți, în măsura în care aveți disponibilitatea, ce posibilități legale am în această situație.
Întrebare adresată de Stămătescu A.
Stimate domnule Stămătescu, referitor la problema dvs, opinăm după cum urmează:
Într-o primă ordine de idei, aveți posibilitatea de a ataca procesul-verbal de sancționare a contravenției, redactând o plângere în acest sens, în temeiul dispozițiilor OG. 2/2001 și OG 15/2002, pe care să o trimiteți instanței de la domiciliul dumneavoastră spre competentă soluționare.
În al doilea rând, considerăm că, raportat la speță, puteți solicita cel puțin schimbarea încadrării juridice a sancțiunii din amendă în avertisment, având ca fundament al solicitării buna dumneavoastră credință evidențiată prin plată, chiar cu întârziere, a taxei de pod.
Acest lucru se poate solicita cât timp procesul-verbal îndeplinește toate condițiile de fond și formă prevăzute de actele normative anterior-menționate. În cazul în care procesului-verbal îi lipsesc anumite elemente obligatorii, considerăm că un capăt de cerere pertinent este anularea acestuia și, abia în subsidiar, înlocuirea sancțiunii amenzii cu sancțiunea avertismentului.
Un aspect important de menționat este că plângerea contravențională trebuie redactată și trimisă instanței în termen de 15 zile de data comunicării către dumneavoastră a procesului-verbal.
Conchizând, posibilitatea legală pe care o aveți la îndemână o reprezintă formularea unei plângeri contravenționale.
În cazul în care doriți mai multe informații, vă stăm la dispoziție la numerele afișate.
O seară frumoasă!
Echipa avocatum.ro