Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Contencios contravențional   >  Anulare amendă stare de urgență – temeiul amenzii, OUG 1/1999. Plângere contravențională

Anulare amendă stare de urgență – temeiul amenzii, OUG 1/1999. Plângere contravențională

Bună ziua,

Ref. anulare amendă stare de urgență.

Atât eu, cât și câțiva dintre membrii familiei, am fost sancționați contravențional de către Poliția Română pentru neconformitatea declarației pe propria răspundere, în sensul în care nu precizam cu exactitate unde ne deplasăm.

Trecând peste motivele aplicării sancțiunii, am înțeles din mass-media că vor fi anulate toate amenzile contravenționale aplicate – asta a decis Curtea Constituțională în materie sancțiuni contravenționale majorate, respectiv anulare amendă stare de urgență.

În ce sens vor fi anulate și care este procedura prin care noi să nu fim nevoiți să plătim amenda? Putem stabili o întâlnire cu un avocat din echipa dumneavoastră pentru a face toate demersurile în acest sens?

Întrebare adresată de Daniel A.

 

Bună ziua, domnule Daniel! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați drept contravențional, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură cu situația expusă, până la întâlnirea ce urmează a avea loc, facem următoarele precizări:

Curtea Constituțională, prin Decizia pronunțată ieri, 06.05.2020, a declarat neconstituțional art. 28 din OUG 1/1999, articol ce stabilește cuantumul amenzilor aplicabile contravenienților.

Considerentele Curții constau în lipsa de accesibilitate, claritate, precizie și previzibilitate a normei, lăsând la libera apreciere a agentului constatator cuantumul amenzii efectiv aplicate – de la 2.000 la 20.000 pentru persoanele fizice și de la 10.000 la 70.000 lei pentru persoanele juridice.

Cât privește modalitatea de anulare a procesului-verbal de contravenție, precizăm că doar instanțele de judecată pot anula aceste procese-verbale. Prin urmare, pentru anularea acestora, este necesară formularea unei plângeri contravenționale împotriva procesului-verbal de contravenție (procedeu cunoscut în mediul social și sub denumirea de contestație la amendă sau contestație pentru anularea amenzii)

Citește și: Amenda contravențională. În cât timp poate fi aplicată de la săvârșirea faptei?

Din perspectiva noastră, argumentarea plângerii contravenționale pe Decizia Curții Constituționale este suficientă, indiferent de alte temeiuri de fapt și de drept. Decizia Curții urmează a fi motivată și publicată în Monitorul Oficial al României.

Cu privire la termenul de formulare al plângerii contravenționale, precizăm următoarele:

Într-o opinie, raportată la art. 62 din Decretul Președintelui României nr. 240/14.04.2020 („Decretul nr. 240/2020”) privind prelungirea stării de urgență, se consideră că termenul de 15 zile în care poate fi formulată plângerea contravențională este suspendat pe perioada stării de urgență, ceea ce înseamnă că acțiunea poate fi introdusă în cel mult 15 zile de la încetarea acestei stări de urgență.

„Art. 62 din Decretul nr. 240/2020 – Prescripțiile, uzucapiunile și termenele de decădere de orice fel, altele decât cele prevăzute la art. 63 alin. (12), nu încep să curgă iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență, dispozițiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile.”

Din perspectiva noastră, prin prisma depășirii atribuțiilor Președintelui României prin legiferarea și restrângerea drepturilor, s-a creat un conflict juridic de natură constituțională, aspect cu care poate fi sesizată Curtea Constituțională.

Din această din urmă perspectivă, poate fi afectată reglementarea privind suspendarea termenelor cuprinse în Decret, motiv pentru care recomandăm ca procesele-verbale de contravenție să fie atacate în instanță în termen de maximum 15 zile de la comunicarea lor sau cel târziu până la publicarea în Monitorul Oficial al Deciziei Curții Constituționale.

Urmează discutăm în cadrul întâlnirii mai multe aspecte privind conținutul plângerii contravenționale.

Cu considerație,
echipa
Anulare amendă stare de urgență - temeiul amenzii, OUG 1/1999. Plângere contravențională

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.