Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Contencios contravențional   >  Anulare permis port-armă. Purtare armă asupra deținătorului

Anulare permis port-armă. Purtare armă asupra deținătorului

Bună ziua! Vă contactez în legătură cu o problemă ce constă în anularea dreptului de deținere, port și folosire a armelor, respectiv anulare permis port-armă, cum mai este denumit în mod uzual.

În data de 29 noiembrie 2019, lucrători ai Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul D.G.P.M.B., au verificat la domiciliul meu modul de îndeplinire a condițiilor de păstrare și asigurare a securității armelor și munițiilor, ocazie cu care a fost încheiat procesul-verbal atașat prezentului e-mail, iar armele și muniția au fost luate în custodie.

Ulterior, în data de 27 ianuarie 2020, a fost încheiat un proces-verbal în cuprinsul căruia organul constatator a reținut că „În urma controlului efectuat la domiciliu s-a constatat că susnumitul nu a păstrat în condițiile prev. de Legea 295/2004 pistolul cu glonț marca BERETTA”.

Vă adus la cunoștință că la rubrica „obiecțiuni” din procesul-verbal atașat e-mailului, am insistat să fie precizat faptul că pistolul era păstrat într-o geantă diplomat cu cifru. Datorită numeroaselor solicitări privind adăugarea unor cuvinte suplimentare în rubrica mențiuni, mi-a fost permis să consemnez în subsolul tipizatului doar mențiunea conform căreia „Nu sunt de acord. Voi contesta în justiție”.

Problema principală este sancțiunea complementară aplicată alăturat sancțiunii principale ce constă în anularea dreptului de deținere, port și folosire a armelor.

Astfel cum am scris mai sus, în momentul controlului la domiciliul meu, pistolul se află într-o geantă tip diplomat securizată cu cifru, aflată în mâna mea, în contextul în care eram pe punctul de plecare spre o entitate bancară.

Sunt interesat să programez o întâlnire cu un avocat din cadrul biroului dumneavoastră de avocatură. Cum trebuie procedat? Puteau aplica sancțiunea după câteva luni de zile?

Întrebare adresată de Borhan C.

 

Bună ziua, domnule Borhan! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în regimul armelor și munițiilor, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact.

Înainte de orice alte aspecte pe care ni le propunem să le abordăm, precizăm că Legea 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor a fost modificată de curând, respectiv în data de 04 noiembrie 2019.

Dacă înainte de modificare legea obliga la păstrarea armei, indiferent de tip, în locuri special destinate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a Legii, după modificare prevede posibilitatea de a păstra arma de apărare și pază asupra titularului dreptului de deținere, port și folosire a armei.

Prin urmare, odată modificată Legea 295/2004, păstrarea armei de apărare și pază se poate regăsi și asupra deținătorului, la domiciliul sau reședința acestuia.

Pentru o ușoară înțelegere, urmează să redăm în continuare conținutul articolului 31 din Legea 295/2004, cu ultimele modificări.

Înainte de acest lucru, menționăm că în afara locuinței, arma de apărare și pază poate fi purtată asupra deținătorului, însă numai în anumite condiții, printre care se află și portul în toc.

Conform art. 31 alin. (3) din Legea 295/2004 R,

„(1)      Titularul dreptului de a purta și folosi arme letale are obligația de a păstra arma și muniția înscrisă în permisul de armă în condiții de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.

(2)        Păstrarea armei și muniției prevăzute la alin. (1) la domiciliul sau reședința deținătorului se face în locuri special destinate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, exceptând armele de apărare și pază, care se pot regăsi asupra acestuia.

(3)        Arma de apărare și pază poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:

a) trebuie să fie asigurată și să nu fie armată;

b) să nu prezinte defecțiuni, cu excepția situației în care este transportată la armurier;

c) trebuie să stea în permanență introdusă în toc și ascunsă vederii, cu excepția situațiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze;

d) să se afle în permanență numai asupra sa și să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepția armurierilor, intermediarilor, organelor de poliție competente, precum și personalului abilitat prin lege să păstreze și să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituțiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum și în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;

e) deținătorul să nu se afle sub influența băuturilor alcoolice, produselor sau substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecțiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condițiile în care poartă arma asupra sa.”

Referitor la