Are OCPI calitate procesuală pasivă în plângerile împotriva încheierii de carte funciară?
Bună ziua! Vă solicit ajutorul în privința elaborării unei plângeri împotriva încheierii de carte funciară. Am formulat cerere de reexaminare, document pe care l-am depus în termen legal, însă am primit respingere din partea biroului de cadastru. Mă interesează să aflu, într-o primă ordine de idei, dacă OCPI a Municipiului București sau Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară de sector are calitate procesuală pasivă.
Vă transmit alăturat documentele pe care le am în legătură cu cauza. Vă rog să îmi spuneți cum trebuie să procedez pentru a stabili o întâlnire cu un avocat din cadrul societății dumneavoastră de avocatură și care sunt demersurile pe care urmează să le efectuăm.
Întrebare adresată de Onoriu G.
Bună ziua, doamnă Onoriu G. Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.
În legătură cu întrebarea adresată, menționăm următoarele:
Conform Deciziei nr. 72/2007 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în recurs în interesul legii, „În cauzele ce au ca obiect plângerile privind cartea funciară întemeiate pe dispozițiile art. 50 din Legea nr. 7/1996 , republicată, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară nu are calitate procesuală pasivă.”.
Având în vedere că în cauzele care au ca obiect plângeri formulate împotriva încheierilor de carte funciară instanța nu trebuie să stabilească existența sau inexistența unui drept al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI), ci doar legalitatea și temeinicia încheierii date în cauză, acesta nu poate avea calitatea de parte în proces, singurele persoane susceptibile să aibă calitate fiind persoanele interesate potrivit mențiunilor din cartea funciară.
Oficiile de Cadastru și Publicitate Imobiliară au atribuții consfințite prin OUG nr. 41/2004 numai cu privire la înscrierea imobilelor în evidențele de carte funciară, fără a interveni în situația juridică a imobilului, iar Legea nr. 7/1996 are caracter contencios numai în raport cu terțele persoane implicate în litigii referitoare la dreptul de proprietate sau alte drepturi reale, nu și în raport cu birourile de carte funciară teritoriale.
Prin urmare, procedura aplicabilă nu are caracter contencios, deoarece instanța nu trebuie să stabilească existența unui drept al OCPI, ci doar legalitatea și temeinicia încheierii date în cauză, astfel că acesta nu poate fi citat ca parte în proces, singurele persoane susceptibile să aibă calitate fiind cele prevăzute de art. 50 alin. 1 din Legea nr. 7/1996, respectiv persoanele interesate potrivit mențiunilor din cartea funciară.
Așadar, plângerea ce urmează a fi redactată și depusă va fi judecată într-un cadrul procesual lipsit de pârât.
Rămâne să discutăm pe larg cu privire la motivele ce urmează a fi invocate în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva strategiei de urmat pentru admiterea plângerii.
Cu considerație,
echipa