Bunul dobândit prin uzucapiune intră în masa partajabilă la partaj?
Bună ziua! Ne aflăm pe punctul a face partajul și, cu eforturi deosebite, nu ajungem deloc la un punct comun în ce privește împărțeala bunurilor și includerea acestora în masa partajabilă.
Eu, de exemplu, am o suprafață totală de aproximativ 75.000 mp, teren extravilan, dobândit prin uzucapiune. Având în vedere timpul îndelungat în care s-a desfășurat procesul, hotărârea judecătorească s-a pronunțat în timpul căsătoriei. Valoarea terenurilor este în prezent considerabil mai mare față de momentul în care am introdus acțiunea.
Având în vedere pretențiile soției, respectiv că bunul este comun și trebuie inclus în masa partajabilă, precum și neliniștea prilejuită de acest partaj, vă rog să îmi spuneți cum trebuie să procedez pentru a stabili o întâlnire cu un avocat din echipa dumneavoastră pentru a analiza împreună actele și a contura strategia pe care urmează să o urmăm.
Întrebare adresată de Farcaș M.
Bună ziua, domnule Farcaș! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept civil, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat – atât online, cât și la biroul nostru din municipiul București.
În legătură cu cele precizate, până întâlnirea ce urmează a avea loc, menționăm următoarele:
Cu privire la bunurile dobândite prin uzucapiune, atât tabulară, cât și extratabulară, pentru a încadra un bun astfel obținut în categoria bunurilor comune, prezintă relevanță doi indici temporari. În cazul uzucapiunii extratabulare, momentul înregistrării cererii de înscriere a uzucapiunii în cartea funciară, iar în cazul uzucapiunii tabulare, momentul înregistrării cererii de înscriere a titlului nevalid.
Dacă aceste cereri au fost înregistrate după ce soții s-au căsătorit, bunul este comun, indiferent că în actul ce constată dreptul de proprietate a fost trecut un singur soț sau au fost amândoi.
Cât privește noțiunea de bun comun, precizăm că potrivit art. 343 alin. (1) din Codul civil, calitatea de bun comun nu trebuie dovedită, fiind o prezumție relativă că bunul dobândit în timpul comunității legale este bun comun. Cu toate acestea, deși se presupune că bunul respectiv este comun, unul dintre soți poate dovedi că acel bun se încadrează între cele menționate de art. 340 din Codul civil, fiind, deci, bun propriu.
De asemenea, arătăm că în multe dintre dosarele gestionate am formulat apărări în scopul obținerii unei cote semnificativ mai mari decât 50% din masa partajabilă, astfel cum în mod normal prezumă dispozițiile legale.
Există un articol Codul civil, identificat după numărul 357, ce permite unuia dintre soți să dovedească o contribuție mai mare atât la dobândirea bunurilor comune, cât și la îndeplinirea obligațiilor comune. Doar în lipsa unor argumente și dovezi instanța prezumă că soții au avut o contribuție egală.
Prin urmare, șansele de reușită depind într-o proporție covârșitoare de strategia de apărare formulată în cauză, respectiv de argumentele aduse de către avocat și probele administrate în dosar.
Domnule Farcaș, rămâne să discutăm pe larg cu privire la acest subiect în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva strategiei de urmat pentru maximizarea șanselor de câștig în cauză.
Până să ne cunoaștem, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica explicăm legislația, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați. De curând, am publicat un material ce ar putea să vă intereseze, intitulat tot ce trebuie să știi despre regimul comunității legale și partaj.
Petricec Mihai Gabriel
În primul rând va salut cu respect întreaga echipă sau colectiv de avocati !!!
Mă numesc Petricec Mihai Gabriel și nu sunt student la Drept și nici nu doresc o consultație juridica ci doar aș dori daca se poate un sfat juridic referitor la vânzarea unui imobil aflat în coproprietate cu Statul Român în baza Decretului 223/1974 astfel:
Cota de 2/3 părți din imobil proprietari persoane fizice prin moștenire succesivă.
Cota de 1/3 părți din imobil proprietatea privată a Statului conform Deciziei Consiliului Popular Județean din 1979 emisă în temeiul Decretului 223/1974.
( Cota de 1/3 parte din terenul aferent imobilului a trecut fără plata în proprietatea Statului)
Pe noi coproprietarii cu Statul ne -ar interesa cum se poate vinde un astfel de imobil și daca procedura de licitație publică este UNICA modalitate de rezolvare a litigiului având în vedere faptul că Statul nu și poate valorifica altfel bunurile sale conform Codului Administrativ iar imobilul în cauză este amplasat în zona construita protejată și ar necesita renovări exterioare care ar presupune 180000 de aprobări pentru efectuarea acestora și multe cheltuieli!!!
Am mai consultat și alți avocați care ne au sugerat 2 soluții
1.procedura partajului judiciar [însă acest lucru nu cred că se poate realiza deoarece practic este un imobil care nu se poate diviza fizic( casa cu 6 camere 1 bucătărie 1 baie,etc)] .
2 înțelegere amiabilă cu Statul( (primăria) (ceea ce nu cred că este posibil)
Nu cred că nu poate fi găsită o soluție legală la aceasta problema !!!!
O seară plăcută!
Mulțumesc anticipat pentru răspuns!!!