Când pot fi făcute cheltuielile electorale pentru a fi decontate?
La data înregistrării la Autoritatea Electorală Permanentă, mandatarul financiar primește de la Autoritatea Electorală Permanentă un cod unic de identificare a formațiunii politice sau a candidatului independent, care va fi imprimat pe toate materialele de propagandă electorală aparținând formațiunii politice sau candidatului independent pe care îl reprezintă.
Din această perspectivă, în ce interval de timp trebuie realizate cheltuielile electorale privind imprimarea tuturor materialelor de propagandă pentru a fi decontate?
Întrebare adresată de A. Gicu
În conformitate cu dispozițiile art. 58 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 10/2016, cu modificările și completările ulterioare, „Cererea de rambursare a cheltuielilor electorale, însoțită de documentele justificative prevăzute de prezentele norme metodologice, se întocmește şi se depune de către mandatarul financiar coordonator la Autoritatea Electorală Permanentă, în termen de 30 de zile de la data alegerilor, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 23. În cererea de rambursare vor fi incluse numai cheltuielile efectuate sau angajate până la data încheierii campaniei electorale și plătite până cel mai târziu la data depunerii cererii.”
Prin urmare, pentru a fi rambursate, cheltuielile electorale pot fi efectuate sau angajate pe parcursul campaniei electorale, urmând a fi achitate până cel mai târziu la data depunerii cererii de rambursare.
Nu în ultimul rând, precizăm că datorită numeroaselor întrebări privind reglementările în materia legislației electorale, am decis să facem un mic ghid privind campania electorală de la locale – 2020. Vă invităm să îl parcurgeți pe avocatum.ro
Cu considerație,
echipa