Cât timp sunt scutit de plată taxe vamale? Le-am plătit fără să fie necesar?
Vă adresez rugămintea să îmi comunicați în ce măsură pot stabili o întâlnire cu un avocat specializat în taxe vamale – arme și muniții. Mă interesează dacă întâlnirea cu avocatul poate avea loc și online, nu numai la sediul societății de avocatură.
Situația mea are legătură cu reținerea unei arme, la venirea pe teritoriul României a subsemnatului, în Otopeni. Am plătit taxe vamale și cred că nu era necesar să le plătesc. Vreau să știu în ce măsură pot recupera taxele vamale și să adresez câteva întrebări privitoare la legislația armelor și munițiilor.
Întrebare adresată de Olaru M.
Bună ziua, domnule Olaru! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, respectiv taxe vamale, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat – atât online, cât și la biroul nostru din municipiul București.
În legătură cu cele precizate, până întâlnirea ce urmează a avea loc, menționăm următoarele:
Din analiza documentelor primite din partea dumneavoastră, Biroul Vamal Otopeni Călători nu poate aproba cererea de recuperare a taxelor vamale achitate în data de 24.05.2021, întrucât nu mai sunt îndeplinite toate condițiile de scutire de plată prevăzute de legislația europeană aplicabilă în materie.
Poate prezintă interes și articolul: Anulare permis port-armă. Purtare armă asupra deținătorului
Concret, situația descrisă se încadrează prevederilor REG. CEE 1186/2009, Capitolul 1, de la art. 3 la art. 11, iar art. 7 alin. (1), coroborat cu art. 10 alin. (2) lit. a), menționează un termen clar de 12 luni de acordare a scutirilor, termen care decurge de la data intrării bunurilor pe teritoriul unui sat unional, adică în cazul de față de la data de 07.01.2020. Întrucât importul bunului dumneavoastră s-a efectuat în de curând, scutirea nu a mai putut fi acordată și pe cale de consecință nici returnarea taxelor achitate nu poate fi aprobată.
Menționăm faptul că prevederile Regulamentului invocat în prezentul răspuns pot fi analizate de către dumneavoastră consultând site-ul www.customs.ro secțiunea Bibliotecă Legislativă – Călători – REG. CEE 1186/2009.
Domnule Olaru, rămâne să discutăm pe larg cu privire la acest subiect în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva unei eventuale acțiuni în instanță pentru recuperarea sumelor. Rațiunea termenului de 12 luni este de a sancționa persoana pentru pasivitate, or dumneavoastră nu aveți nicio culpă în depășirea termenului, astfel încât este justificată o eventuală solicitare de restituire a cuantumului taxei pe calea unei acțiuni în instanță.
Până să ne cunoaștem, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica explicăm legislația, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.
Pantazi Adrian
Bună ziua,
Există vreo dispoziție derogatorie de la prevederile articolelor menționate de dumneavoastră care să prevadă prelungirea acestui termen de acordare a scutirii de taxe vamale a persoanelor fizice din motive de pandemie?
avocatum.ro
Bună ziua,
În prezent, nu există nicio informare oficială privind o eventuală derogare de la prevederile articolelor de lege sus menționate, care să prevadă prelungirea acestui termen de acordare a scutirii de taxe vamale a persoanelor fizice din motive de pandemie sau alte situații speciale.