Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Contencios contravențional   >  Ce fac să primesc permisul de conducere în cazul contestării procesului-verbal?

Ce fac să primesc permisul de conducere în cazul contestării procesului-verbal?

Bună ziua! Tocmai am fost anunțat de către un polițist de pe raza județului Prahova că am accidentat o mașină în parcare și am părăsit locul accidentului, sens în care îmi va fi aplicată sancțiune contravențională și mi se va reține permisul de conducere pentru 30 de zile.

În acest sens, mi s-au învederat dispozițiile articolului 79 și 100 dintr-un act normativ.

Vreau să discut cu un avocat din cadrul societății dumneavoastră de avocatură despre modalitățile de contestare a amenzii și, implicit, a reținerii permisului de conducere.

După contestarea procesului-verbal, cum trebuie să procedez pentru a mi se restitui permisul de conducere?

Întrebare adresată de Iordache A.

 

Bună ziua, domnule Iordache! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept contravențional, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat – atât online, cât și la biroul nostru din municipiul București.

În legătură cu cele precizate, până întâlnirea ce urmează a avea loc, menționăm următoarele:

Articolele despre care ați discutat sunt din OUG 195/2002 și prevăd:

Art. 79. (1)Conducătorii de vehicule implicați într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați:

a) să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența;

b) să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

(2)Se exceptează de la obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. b):

a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii;

b) conducătorul de vehicul care deține o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Art. 100. […] (3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

g) neprezentarea la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulație din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2).

Cât privește restituirea permisului de conducere după depunerea în instanță a unei plângeri contravenționale, precizăm că în data de 27.05.2020 au fost modificate dispozițiile care reglementează suspendarea sancțiunilor la regimul rutier în contextul atacării lor la instanță prin formularea unei plângeri contravenționale.

Actualmente, dispozițiile legale prevăd că amenda și reținerea permisului de conducere se suspendă de la data introducerii plângerii contravenționale pe rolul instanței de judecată, dovada litigiului putând fi făcută prin orice mijloc (spre exemplu, printr-o captură de ecran a laptopului, tabletei ori telefonului, extras de portalul instanțelor de judecată etc.).

În legătură cu un subiect asemănător, poate prezintă interes și: Amenda contravențională. În cât timp poate fi aplicată de la săvârșirea faptei?

Prin urmare, dacă până în luna mai a anului 2020 brigada rutieră accepta doar un certificat de grefă pentru restituirea permisului de conducere, acum permisul poate fi restituit și urmare unei simple cereri adresată pe e-mail, fax, poștă ori curier, alături de care este anexată o simplă dovadă din care reiese existența pe rol a procesului contravențional.

Precizăm și că permisul poate fi restituit pe loc atunci când cererea este depusă direct la biroul brigăzii rutiere. Dacă cererea se transmite online ori prin poștă sau servicii de curierat rapid, permisul de conducere se restituie contravenientului la adresa indicată în cererea de restituire.

Domnule Iordache, rămâne să discutăm pe larg cu privire la acest subiect în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva strategiei de urmat pentru maximizarea șanselor de câștig în cauză.

Până să ne cunoaștem, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica explicăm legislația, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați.

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.