Clauze abuzive. Modalități de sesizare a instanțelor judecătorești
Bună ziua! Numele meu este Victor. Am rugămintea să îmi spuneți care sunt modalitățile de sesizare a instanțelor judecătorești privind existența unor clauzele abuzive într-un contract de credit.
Vă mulțumesc pentru ajutorul acordat!
Întrebare adresată de Victor I.
Bună ziua, domnule Victor, și vă mulțumim că ați ales serviciile echipei avocatum!
Legea 193/2000 se referă la patru modalități prin care instanța ajunge să fie sesizată cu analiza caracterului abuziv al unor clauze contractuale. Diferența principală este dată de titularul sesizării.
Cea mai frecventă modalitate de sesizare este aceea în care chiar consumatorul are inițiativa introducerii cererii de chemare în judecată. Astfel, art. 14 din Legea nr. 193/2000 permite consumatorilor prejudiciați prin contractele încheiate cu încălcarea dispozițiilor sale să se adreseze organelor judecătorești în conformitate cu prevederile Codului civil și cu cele ale Codului de procedură civilă.
O a doua modalitate de sesizare, ca frecvență, este aceea care poate fi făcută de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Astfel, la sesizarea consumatorilor sau din oficiu, ANPC efectuează verificări, profesioniștii având obligația de a prezenta organelor de control, în original, contractele.
Conform art. 12 alin. (1) din Lege, în cazul în care constată utilizarea unor contracte de adeziune care conțin clauze abuzive, organele de control vor sesiza tribunalul de la domiciliul sau, după caz, sediul profesionistului, solicitând obligarea acestuia să modifice contractele aflate în curs de executare prin eliminarea clauzelor abuzive.
Legea prevede, în art. 12 alin. (3), o a treia modalitate de sesizare, de către asociațiile pentru protecția consumatorilor care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 30 și art. 32 din O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor. Cum art. 32 lit. a) din acest act normativ prevede condițiile de a avea cel puțin 3000 de membri la nivel național și filiale în cel puțin 10 județe, această modalitate de sesizare nu este întâlnită în practică.
În sfârșit, din coroborarea dispozițiilor art. 12 cu cele ale art. 8 din Lege rezultă că ar putea exista și alți titulari ai dreptului de sesizare a instanței, respectiv specialiști autorizați ai altor organe ale administrației publice, potrivit competențelor. Nu cunoaștem existența vreunui litigiu pornit de alte organe ale administrației publice.
Domnule Victor, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a tuturor acestor demersuri. În vederea stabilirii unei întâlniri, vă stăm la dispoziție la unul dintre numerele de telefon afișate pe website.
Cu considerație,
echipa