Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Fiscalitate   >  Completare declarație unică model 2020. Modificări aduse noului formular

Completare declarație unică model 2020. Modificări aduse noului formular

Bună ziua! Doresc să discut cu un avocat din echipa dumneavoastră specializat în drept fiscal. Mă interesează să depun la ANAF o serie de declarații, printre care și declarația unică. Obțin venituri din mai multe surse dintre care am înțeles că sunt o parte ce nu trebuie incluse în noua declarație unică.

Am fost la ANAF și am înțeles că a apărut un nou formular de declarație unică pentru veniturile obținute în 2019. Ce modificări au fost aduse în declarația unică model 2020 față de declarația unică model 2019?

În ce condiții se poate stabili o întâlnire cu un avocat de drept fiscal din cadrul echipei dumneavoastră?

Întrebare adresată de Tănase L.

 

Bună ziua, domnule Tănase! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept fiscal, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact.

În legătură cu noul formular al declarației unice, respectiv cu aprobarea formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” pentru utilizare în 2020, facem următoarele precizări:

Au fost aprobate de curând modelul, conținutul și modalitatea de depunere și gestionare a formularului „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”.

Noul formular se depune de contribuabilii persoane fizice anul acesta pentru declararea veniturilor realizate pe parcursul anului 2019. Formularul a fost aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 139/2020, publicat în 23 ianuarie 2020.

Printre principalele modificări aduse noului formular menționăm:

– modificarea procentului din impozitul pe venit pe care contribuabilii îl pot redirecționa pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult, pentru aliniere cu modificările legislative; în anul 2018 procentele erau diferențiate între 2% și 3,5%, în funcție de destinație;

– eliminarea secțiunii privind impozitul pe veniturile din jocuri de noroc pentru perioada 1 ianuarie – 22 martie 2018, întrucât începând cu data de 23 martie 2018 veniturile din jocuri de noroc se impun numai prin reținere la sursă, fiind eliminată obligația declarării acestora în declarația unică;

– introducerea a două noțiuni noi în scopul facilitării declarării veniturilor din transferul de monedă virtuală și a celor din cesiunea de creanțe. Astfel, în vederea declarării acestor venituri, în cadrul noului formular au fost introduși doi noi indicatori „Câștig” și „Venit impozabil”;

– introducerea unei noi rubrici referitoare la veniturile realizate din străinătate care sunt scutite de impozit în România în baza unui acord internațional la care România este parte;

– eliminarea bonificațiilor acordate pentru depunerea declarației prin mijloace electronice. Reamintim că declarația unică poate fi acum depusă atât în format electronic cât și în format de hârtie.

Versiunea electronică a declarației a fost publicată pe site-ul ANAF în data de 27 ianuarie 2020. Reamintim ca termenul pentru depunerea declarației unice este momentan 15 martie 2020.

Urmează să discutăm în cadrul întâlnirii atât aspectele aplicate cu privire la declarația unică, cât și detalii despre celelalte declarații pe care urmează să le depuneți.

Cu considerație,
echipa
Completare declarație unică model 2020. Modificări aduse noului formular

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.