Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Contencios contravențional   >  Mi-au fost confiscați în Aeroportul Otopeni peste 15000 euro pentru nedeclararea numerarului. Ce pot face?

Mi-au fost confiscați în Aeroportul Otopeni peste 15000 euro pentru nedeclararea numerarului. Ce pot face?

Bună seara,

Venind dinspre Kissimmee – USA, în București, am fost oprit în Aeroportul Otopeni de către un echipaj din cadrul Biroului Vamal de Frontieră, cu puțin peste suma de 25000 euro asupra mea. Menționez încă de la început că mi-a fost confiscată suma de aprox. 15000 euro, reprezentând tot peste cuantumul cât mi se permitea să dețin fără să declar, și mi s-a aplicat o sancțiune contravențională de 3000 lei.

Prin procesul-verbal atașat prezentului mail se reține:

În data de 22.05.2017, în jurul orelor 15:30, în aeroportul Henri Coandă, localitatea Otopeni, pasagerul Tomas D., care a călătorit pe ruta Kissimmee-Londra-Otopeni cu cursa RO(XX), a ieșit pe culoarul verde „nimic de declarat”. Fiind oprit și întrebat dacă are sume de bani asupra sa, domnul Tomas D. a răspuns negativ. În urma controlului bagajului de cală al acestuia, un geamantan, au fost găsiți, însă, suma de 25380 euro, sumă ascunsă într-o plasă ambalată în interiorul unei cămăși. Drept urmare, suma de 15380 euro s-a confiscat în baza H.G. nr. 707/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Tot prin același proces-verbal mi-a fost aplicată sancțiunea contravențională în cuantum de 3000 lei, fiindu-mi reținute faptele prevăzute de dispozițiile art. 653 alin. (1) lit. i) din H.G. nr. 707/2006.

Menționez că procesul verbal a fost semnat de către agentul din cadrul Biroului Vamal de Frontieră, precum și de către mine, însă nu a fost semnat de vreun martor. De asemenea, precizez că am achitat pe loc suma de 3000 lei.

Vă rog să îmi comunicați modalitatea prin care ne putem întâlni, cum îmi pot recupera urgent banii, dacă există motive pentru contestarea procesului-verbal și dacă lipsa semnăturii martorului pe procesul verbal are vreun impact asupra valabilității acestuia.

Întrebare adresată de Tomas D.

 

Bună ziua, domnule Tomas! Vă mulțumim, înainte de orice, pentru interesul acordat serviciilor noastre.

Pentru început, redăm conținutul dispozițiilor legale ce au stat la baza sancționării dumneavoastră, respectiv:

Conform art. 653 alin. (1) lit. i) din Hotărârea Guvernului nr. 707/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, „Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3000 la 8000 lei, neîndeplinirea de către persoanele fizice care trec frontiera a obligației prevăzute la art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European și al Consiliului, de declarare în scris, la autoritatea vamală, a numerarului în valută și/sau în moneda națională care este egal sau depășește limita stabilită prin regulament, aflat asupra lor, în mijloacele de transport ori în bagajele însoțite sau neînsoțite, precum și în colete. Numerarul nedeclarat în scris care depășește limita stabilită de regulament se confiscă.

În completare, art. 3 din Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European și al Consiliului, despre care s-a făcut anterior vorbire, stipulează, în cadrul alineatului (1), că orice persoană fizică ce intră sau iese din Comunitate și transportă numerar în valoare de 10000 EUR sau mai mult, trebuie să declare această sumă autorităților competente din statul membru prin care intră sau iese din Comunitate, în conformitate cu prezentul regulament. Obligația de declarare nu este îndeplinită în cazul în care informațiile furnizate sunt incorecte sau incomplete.

Având în vedere cele redate, opinăm după cum urmează:

Reiterând, potrivit art. 3 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 anterior-indicat, persoana fizică ce intră sau iese din Comunitate Europeană și transportă numerar în valoare de 10000 euro sau mai mult, declară această sumă autorităților competente din statul membru prin care intră sau iese din Comunitate, în conformitate cu prezentul regulament.

În plus, potrivit alin. (6) din Preambulul Regulamentului despre care am făcut vorbire, având în vedere scopul său de prevenire și caracterul său de descurajare, obligația de declarare trebuie să fie îndeplinită la intrarea sau ieșirea din Comunitatea Europeană.

Înțelegem din faptele reținute în cadrul procesului-verbal, precum și din documentele atașate, că ruta pe care ați călătorit a fost Kissimmee – Londra – Otopeni.

În acest context, o apărare p