Contestație împotriva hotărârii de stabilire a punctelor compensatorii în cazul imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist
Bună ziua,
Stimați domni, vă aduc la cunoștință următoarea problemă cu care mă confrunt de câteva zile. Pe vremea comunismului, tatălui meu i-a fost luat în mod abuziv un teren pe care se află, și în acest moment, o pădure.
Ulterior, din neglijență, nu s-a solicitat restituirea acestuia, iar terenul a fost achiziționat de către alte persoane.
După succesiunea tatălui meu, am aflat de această situație și am solicitat restituirea terenului, în natură. Restituirea în acest mod nu mai este posibilă, motiv pentru care am fost înștiințat că pot solicita compensarea cu o sumă de bani, demers pe care l-am și făcut.
Am primit, acum două zile, sub formă de puncte, decizia de compensare. Un punct a fost stabilit la valoarea de 1 leu, iar pentru toată suprafața de aproximativ 8000 mp, mi s-au acordat 3800 de puncte.
Având în vedere faptul că este vorba de o pădure de dimensiuni considerabile, consider că suma acordată este mult prea mică, astfel că aș dori să contest valoarea acestor puncte. Vă rog, în acest sens, să mă ajutați cu o opinie referitoare la posibilitatea contestării acestei decizii de compensare.
Întrebare adresată de Avramescu S.
Stimate domnule Avramescu,
Potrivit dispozițiilor Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar, dar și ale Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, împotriva hotărârii de stabilire a punctelor compensatorii se poate depune contestație la Judecătorie, în termen de 30 de zile de la comunicare. Având în vedere faptul că ați primit hotărârea acum 2 zile, sunteți încă în termenul de contestație.
În ceea ce privește contestarea valorii de 1 leu/punct compensator, vă aducem la cunoștință faptul că, potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, valoarea unui punct este de 1 leu. Astfel, potrivit legii, valoarea este stabilită în mod expres, aceasta neputând fi contestată. Reprezintă o sumă stas, stabilită de printr-o Lege ordinară.
Referitor la cuantumul punctelor, acestea pot fi contestate. În cadrul contestației se poate solicita și o expertiză, astfel încât să se stabilească cu exactitate valoarea imobilului, valoare la care să se raporteze comisia în momentul în care va restabili numărul punctelor despre care facem vorbire.
Într-adevăr, suma acordată pentru suprafața forestieră preluată abuziv în timpul regimului comunist este infimă. Având în vedere toate cele ce preced, sfatul avocaților ce fac parte din echipa avocatum.ro, este să redactați o contestație împotriva deciziei și a hotărârii prin care vi s-a stabilit compensarea. Motivarea în drept a contestației trebuie efectuată în baza dispozițiilor Legii nr. 18/1991 privind fondul funciar, precum si ale Legii nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.
Domnule Avramescu, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a tuturor acestor demersuri. În vederea stabilirii unei întâlniri nu ezitați să ne contactați la unul din numerele de telefon afișate la secțiunea „contact”.
Cu considerație,
echipa