Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Contencios contravențional   >  Contestație la executarea procesului-verbal de contravenție

Contestație la executarea procesului-verbal de contravenție

Contestație la executarea procesului-verbal de contravenție în lipsa introducerii plângerii împotriva acestuia

Bună ziua! Acum cateva zile fiul meu mi-a mărturisit că în urmă cu trei săptămâni a fost amendat contravențional de către un echipaj al poliției rutiere și că i-a fost frică să-mi spună până ieri seară. Uitându-mă peste procesul-verbal, am constat că acesta nu era semnat de către agentul constatator. Un prieten mi-a spus că nu mai pot face plângere contravențională, deoarece au trecut cele 15 zile, dar că pot face o contestație la executare. Este adevărat? Cum ar trebui să procedez?

Întrebare adresată de Andrei S.

Bună ziua, domnule Andrei! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre.

Într-adevăr, nu mai puteți formula plângere împotriva procesului-verbal de contravenție și, cu părere de rău, trebuie să vă informăm că nici o eventuală contestație la executare nu este admisibilă pentru motivele pe care le vom expune în continuare.

Conform dispozițiilor Codului de procedură civilă, în cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestația la executare și motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu (în cazul dumneavoastră lipsa semnăturii agentului constatator – caz de nulitate absolută a procesului-verbal de contravenție), numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală specifică pentru desființarea lui. Or, în ipoteza proceselor-verbale de contravenție, legiuitorul a reglementat o cale procesuală specifică, respectiv plângerea contravențională, motiv pentru care orice apărări care nu au fost valorificate prin intermediul acesteia nu mai pot fi invocate pe calea contestației la executare, devenind, astfel, inadmisibile.

Conform art. 713 alin. (2) Cod procedură civilă, în cazul în care executarea silită se face în temeiul unui alt titlu executoriu decât o hotărâre judecătorească, se pot invoca în contestaţia la executare şi motive de fapt sau de drept privitoare la fondul dreptului cuprins în titlul executoriu, numai dacă legea nu prevede în legătură cu acel titlu executoriu o cale procesuală specifică pentru desfiinţarea lui.

Prin urmare, neuzarea de mijlocul procedural al plângerii contravenționale ori respingerea acesteia, atrage drept consecință definitivarea actului sancționator și, astfel, transformarea acestuia din titlu de creanță în titlu executoriu.

Mai mult decât atât, contextul prezentei analize ne determină să afirmăm că, chiar și în acele situații în care s-a exercitat plângerea contravențională, însă aceasta a fost respinsă, anulată sau perimată prin hotărâre definitivă, instanța de executare nu ar putea analiza eventualele nereguli ale procesului-verbal de contravenție, întrucât se opun atât dispozițiile art. 713 alin. (2) Cod procedură civilă, cât și principiul autorității de lucru judecat.

Domnule Andrei, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a oricăror altor demersuri juridice.

 

Cu considerație,
echipa
Contestație la executarea procesului-verbal de contravenție

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.