Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept penal   >  Contestație privind constatarea încetării măsurii preventive a controlului judiciar în camera preliminară

Contestație privind constatarea încetării măsurii preventive a controlului judiciar în camera preliminară

Bună seara,

Vă solicit ajutorul, sub aspectul oferirii unei opinii juridice în ce privește legalitatea unei măsuri preventive, și anume, a controlului judiciar.

În acest sens, redau următoarele:

Aflându-mă sub imperiul măsurii preventive a controlului judiciar, am fost citat la sediul DNA – Serviciul Teritorial Pitești, la data de 13.01.2017, în scopul de a mi se aduce la cunoștință că prin ordonanța din aceeași zi, față de mine, s-a dispus prelungirea măsurii despre care fac vorbire, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv din data de 24.01.2017 și până la data de 24.03.2017.

Așa cum am precizat, în momentul în care am luat la cunoștință despre ordonanța sus-menționată, mă aflam sub imperiul măsurii preventive a controlului judiciar, ce fusese dispusă la data de 17.11.2016, cu efecte din 25.11.2016 și până la 23.01.2017.

Între timp, la 19.01.2017, procurorul a emis rechizitoriul, cauza ajungând pe rolul Curții de Apel Pitești.

În continuare, eviențiez faptul că judecătul de cameră preliminară din cadrul Curții, a omis să se pronunțe, în termen de 3 zile de la înregistrarea dosarului, asupra temeiniciei și legalității măsurii preventive, motiv pentru care am înaintat o cerere de constatare a încetării de drept a măsurii.

Instanța, în mod cu totul neașteptat, mi-a respins cererea. În motivarea încheierii, se arată că dispoziția de prelungire a măsurii controlului judiciar are caracter executoriu, astfel încât produce efecte de îndată și chiar dacă privește o perioadă ulterioară momentului emiterii dispoziției procurorului. Prin încheiere se mai menționează că legalitatea ordonanței trebuie analizată din perspectiva momentului procesual în care a fost dispusă și nu a perioadei în care își produce efectele.

Din aceste considerente, instanța a apreciat că ordonanța emisă de către procuror, la data de 13.01.2017, avea aptitudinea de a prelungi durata măsurii preventive.

Spuneți-mi, vă rog, ce posibilități am pentru a ataca încheierea instanței și pe ce motive considerați că ar trebui să îmi fundamentez cererea. Vă rog să aveți în vedere atât documentele atașate, cât și dorința mea de a stabili o întâlnire cu unul dintre membrii echipei dumneavoastră.

Întrebare adresată de Andreescu M.

 

Bună ziua, domnule Andreescu!

Vă mulțumim, înainte de toate, pentru interesul acordat serviciilor noastre.

Calea procesuală ce trebuie urmată este contestația împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în procedura camerei preliminare, contestație pe care, de altfel, trebuie să o formulați în termen de 48 de ore de la pronunţare sau, după caz, de la comunicare.

Aceasta se depune la judecătorul de cameră preliminară care a pronunţat încheierea atacată şi se înaintează, împreună cu dosarul cauzei, judecătorului de cameră preliminară de la instanţa ierarhic superioară, în termen de 48 de ore de la înregistrare.

Instanța ierarhic superioară, în raport de cele relatate de către dumneavoastră, este Înalta Curte de Casație și Justiție.

Solicitarea trebuie să fie în sensul admiterii contestației și desființării încheierii atacate, precum și constatării ca incidente a dispozițiilor art. 241 alin. (1) Cod procedură penală privind încetarea de drept a măsurii preventive, din următoarele considerente:

La 19.01.2017, organele de urmărire penală s-au dezinvestit, prin înaintarea rechizitoriului instanței de judecată, motiv pentru care își găsesc aplicabilitate dispozițiile art. 207 alin. (2) Cod procedură penală.

Astfel, potrivit art. 207 alin. (2): În termen de 3 zile de la înregistrarea dosarului, judecătorul de cameră preliminară verifică din oficiu legalitatea şi temeinicia măsurii preventive, înainte de expirarea duratei acesteia, cu citarea inculpatului.

După cum reiese din dispozițiile legale anterior menționate, de îndată ce rechizitoriul este emis, doar judecătorul de cameră preliminară are competența de a analiza legalitatea și temeinicia măsurii preventive, putând dispune, în acest sens, menținerea ori revocarea acestei măsuri.