Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Raporturi de muncă   >  Contractul de management, act adițional la contractul individual de muncă

Contractul de management, act adițional la contractul individual de muncă

Bună ziua! Sunt angajată în cadrul unei societăți comerciale și conducerea companiei la care lucrez a hotărât încheierea unor contracte de management drept acte adiționale la contractele individuale de muncă. Aș dori să știu dacă acest contract de management întrunește condițiile de valabilitate necesare și care sunt consecințele lui?

Întrebare adresată de Andreea P.

Bună ziua, doamnă Andreea. Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre.

Trăsătura caracteristică fundamentală a contractului individual de muncă este relația de subordonare caracterizată prin prestarea muncii sub autoritatea angajatorului, care are puterea de a da ordine și directive salariatului, de a controla îndeplinirea sarcinilor de serviciu și de a sancționa abaterile disciplinare. Este ceea ce se cheamă subordonare juridică.

Per a contrario, în contractul de mandat, însă, părțile se află pe o poziție relativă de egalitate, mandatarul având independența de a acționa așa cum crede el de cuviință pentru a aduce la îndeplinire mandatul primit.

Rezultă deci, că un contract de management nu poate conviețui cu un contract individual de muncă încheiat între aceleași persoane (angajat-angajator) pentru că trăsătura caracteristică fundamentală a contractului individual de muncă este raportul de subordonare, iar contractul de management presupune independența mandatarului de a acționa așa cum crede el de cuviință pentru a aduce la îndeplinire mandatul primit și nu așa cum îi dictează operatorul economic.

În opinia noastră, contractul de  mandat sau de management nu poate fi considerat un contract accesoriu la contractual individual de muncă iar, nerespectarea interdicției încheierii/existenței contractului individual de muncă în cazul administratorilor/directorilor societăților comerciale, duce la nulitatea absolută a respectivului contract.

Doamnă Andreea, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru.

 

Cu considerație,
echipa
Contractul de management, act adițional la contractul individual de muncă

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.