Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Litigii   >  Control judiciar. Modificarea programului de supraveghere extrem de sever

Control judiciar. Modificarea programului de supraveghere extrem de sever

Bună ziua! Vă cer sprijinul în reprezentarea soțului meu în privința unei cereri formulate în instanță pentru modificarea progamului de supraveghere. Soțul meu, aflat sub control judiciar, a solicitat instanței înlăturarea sau modificarea obligației de a se prezenta la organul de poliție, conform programului de supraveghere întocmit de Secția de poliție. Am decis să argumentăm cererea în sensul în care el este chemat în mod abuziv la fiecare trei zile și din acest motiv îi este imposibil să ajungă la locul de muncă conform programului.

Cum putem stabili o întâlnire cu un avocat din echipa dumneavoastră pentru discuții suplimentare și pentru a verifica validitatea cererii noastre?

Întrebare adresată de Monica R.

 

Bună ziua, doamnă Monica! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept penal, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact.

În legătură cu situația expusă, raportat la copiile scanate ale documentelor pe care le avem pe e-mail, din partea dumneavoastră, și până la întâlnirea ce urmează a avea loc, facem următoarele precizări:

Conform art. 215 alin (1) lit. c) din Codul de procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

Cum măsura face parte din categoria obligațiilor ce cad în sarcina inculpatului, nefiind la latitudinea instanței instituirea acesteia, organul judiciar nu poate înlătura obligația inculpatului de a se prezenta la organul de poliție.

Citește și: Totul despre controlul judiciar

De altfel, în principiu, nu intră în competența instanței stabilirea și, pe cale de consecință, nici modificarea programului de supraveghere, acestea fiind în sarcina organelor de poliție. În acest sens, Curtea Constituțională a arătat în DCC nr. 333 din 24 mai 2016 că persoana supravegheată, nemulțumită de conținutul programului de supraveghere, poate face plângere, în temeiul dreptului său fundamental de petiționare, la organul ierarhic superior care coordonează activitatea structurilor de supravegheri judiciare, în vederea verificării modului de stabilire a programului de supraveghere și, după caz, a tragerii la răspundere, în condițiile legii, a polițistului desemnat cu supravegherea.

În completare, arătăm că în conformitate cu Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, polițistul își desfășoară activitatea profesională în interesul și în sprijinul persoanei, comunității și instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii, cu respectarea principiilor imparțialității, nediscriminării, proporționalității și gradualității, fiind obligat să respecte drepturile și libertățile individuale ale omului, Constituția și legile țării, respectiv prevederile regulamentelor de serviciu.

De asemenea, potrivit aceluiași Statut, polițistul răspunde, în condițiile legii, pentru modul în care își execută atribuțiile de serviciu, iar încălcarea de către polițist, cu vinovăție, a îndatoririlor de serviciu angajează răspunderea sa disciplinară, materială, civilă sau penală, după caz.

Există suficiente dispoziții legale în virtutea cărora să modificăm programul extrem de sever, care conduce la afectarea vieții private, profesionale sau a libertății de circulație a soțului dumneavoastră. Urmează să discutăm în această privință, pe larg, în cadrul întâlnirii.

 

Cu considerație,
echipa
Control judiciar. Modificarea programului de supraveghere extrem de sever

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.