COVID-19: Se suspendă executarea silită mobiliară și imobiliară până la 31 decembrie 2020?
Bună ziua! Mă interesează să stabilesc o întâlnire cu un avocat specializat în executare silită, respectiv contestații la executare, din cadrul societății dumneavoastră de avocatură. Care este procedura pentru stabilirea unei întâlniri?
În concret, este vorba despre formularea unei contestații la executare. Urmează să vă comunic în cadrul întâlnirii motivele pe care le consider justificate.
În altă ordine de idei, mass-media anunță adoptarea unei legi în cuprinsul căreia se prevede suspendarea oricărei proceduri de executare silită mobiliară ori imobiliară. În acest context, nu îmi mai poate fi scoasă locuința la licitație? Se suspendă executarea silită până la 31 decembrie 2020?
Întrebare adresată de Rădulescu M.
Bună ziua, domnule Rădulescu! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în executare silită, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact.
În legătură cu situația expusă, facem următoarele precizări:
Este adevărat că art. 2 alin. (4) din Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori reglementează o formă de suspendare.
În forma actuală textul art. 2 alin. (4) prevede că „Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la 31 decembrie 2020.”
Cu toate acestea, Legea nu se află în vigoare. Până la acest moment, proiectul de lege a fost adoptat în Senat.
După votul din Parlament, legea se trimite, spre promulgare, Președintelui României. Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire.
[convertkit form=1308910]
Înainte de promulgare, președintele poate cere Parlamentului, o singura dată, reexaminarea legii.
În încheiere, menționăm că în situația în care președintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituționalității ei, la Curtea Constituțională, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curții Constituționale, prin care i s-a confirmat constituționalitatea.
Fiind un demers deseori parcurs, precizăm și faptul că printre atribuțiile Curții Constituționale se află și acela de a se pronunța asupra constituționalității legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori, precum și, din oficiu, asupra inițiativelor de revizuire a Constituției.
Urmează să discutăm pe larg în cadrul întâlnirii asupra oportunității formulării contestației la executare prin prisma motivelor pe care le identificăm în urma studierii documentației.
Cu considerație,
echipa