DAC 6 – Implementarea Directivei 2018/822 care reglementează schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal
Solicităm sprijinul unui avocat de drept fiscal din cadrul echipei dumneavoastră privind acordarea de consultanța juridică în mod regulat. De exemplu, acum ne confruntăm cu o situație ce rezultă din Ordonanța Guvernului nr. 5/2020 care aduce o serie de modificări asupra Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, respectiv implementarea Directivei 2018/822.
Departamentul contabil ne-a comunicat că suntem obligați, conform activității noastre și în virtutea noilor reglementări, să raportăm către ANAF informații privind anumite tranzacții. Ne interesează să aflăm mai multe informații despre implementarea Directivei 2018/822, respectiv să stabilim o întâlnire cu un avocat de drept fiscal din cadrul societății dumneavoastră pentru discuții suplimentare.
Întrebare adresată de Bălan M.
Bună ziua, domnule Bălan! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept fiscal, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact.
În legătură cu Ordonanța Guvernului nr. 5/2020, respectiv cu DAC 6 – Implementarea Directivei 2018/822 care reglementează schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal, cu privire la modalitățile transfrontaliere care fac obiectul raportării, facem următoarele precizări:
În data de 31 ianuarie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 68/31.01.2019, Ordonanța Guvernului nr. 5/2020 care aduce o serie de modificări asupra Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Pe scurt, această directivă prevede obligația ca orice persoană care proiectează, comercializează, organizează, pune la dispoziție în vederea implementării sau gestionează implementarea unui aranjament transfrontalier care face obiectul raportării – i.e., intermediarul sau, după caz, contribuabilul – să raporteze către ANAF informații cu privire la tranzacția în cauză.
De asemenea, modificările reglementează acele criterii de luat în calcul în determinarea caracterului raportabil al unei tranzacții – i.e., semnele distinctive care indică un anumit grad de risc fiscal sau de încălcare a obligațiilor de conformitate.
Pe lângă introducerea de noi concepte sau redefinirea conceptelor deja existente precum întreprindere asociată, aranjament transfrontalier, intermediar, aranjament comercializabil sau aranjament personalizat, modificările reglementează și domeniul de aplicare, precum și condițiile schimbului automat obligatoriu de informații cu privire la aranjamentele care fac obiectul raportării.
Astfel, trebuie să se țină seama de următoarele aspecte:
- În termen de 30 de zile, intermediarii sau, după caz, contribuabilii, raportează către ANAF informații de care au luat cunoștință sau care se află în posesia ori sub controlul lor, cu privire la aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportării;
- În cazul intermediarilor care fac obiectul unei obligații de păstrare a secretului profesional, aceștia raportează aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportării doar cu acordul scris al contribuabilului relevant;
- Neraportarea ori raportarea cu întârziere de către intermediarii sau contribuabilii relevanți a aranjamentelor transfrontaliere ce fac obiectul raportării constituie contravenție și se pedepsește cu amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei.
Aceste prevederi se aplică începând cu data de 1 iulie 2020. Prima raportare de către intermediarii sau contribuabilii relevanți are loc până la data de 31 august 2020 pentru aranjamentele transfrontaliere aferente perioadei 25 iunie 2018 – 1 iulie 2020.
Rămâne să discutăm în cadrul întâlnirii aspecte punctuale privind implementarea Directivei 2018/822, respectiv modalitatea privind încheierea unui abonament de consultanță juridică pentru societatea pe care o reprezentați.
Cu considerație,
echipa