Despre Legea privind acordarea unor zile libere plătite părinților pentru supravegherea copiilor
Bună ziua! Vă contactez în privința unei nelămuriri în legătură cu Legea privind acordarea unor zile libere plătite părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.
Situația mea este următoarea: Sunt angajată la o societate cu profil de activitate divertisment. Soțul meu lucrează un număr mare de ore zilnic, motiv pentru care singura persoană ce poate sta pentru supravegherea copiilor sunt eu.
După numeroase insistențe, administratorul societății ne-a comunicat, mie și altor colege în situații asemănătoare, că are posibilitatea, cel mult, să ne permită să părăsim locul de muncă mai devreme cu o oră de finalizarea programului.
Cu toate acestea, avem cunoștință că, pentru supravegherea copiilor, există posibilitatea de a sta acasă.
Vrem să ne programați pentru o întâlnire de consultanță juridică. Domnului avocat pe care îl întâlnim urmează să îi adresăm întrebări în legătură cu contractul individual de muncă.
Întrebare adresată de Prosie M.
Bună ziua, doamnă Prosie! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact.
În legătură cu situația expusă, facem următoarele precizări:
Răspunsul nostru are ca fundament dispozițiile cuprinse în Legea nr. 19 din 14 martie 2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ.
Citește și: Suplinirea consimțământului părintelui pentru deplasarea minorului în străinătate
Prin dispozițiile din cuprinsul legii, se acordă zile libere unuia dintre părinți, pentru supravegherea copiilor în situația extremă decretată de către autoritățile competente. Prevederile sunt aplicabile dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) Locul de muncă al părintelui nu permite munca la domiciliu sau telemunca;
b) Copiii au vârsta de până la 12 ani sau 18 ani in cazul copiilor cu dizabilități;
c) Copiii sunt înscriși in cadrul unei unități de învățământ.
Îndiferent de poziția angajatorului, zilele libere se acordă de către acesta părintelui care va supraveghea copilul, la cererea scrisă a părintelui-angajat, care trebuie însoțită de o declarație pe proprie răspundere a celuilalt părinte conform căreia acesta nu a solicitat la rândul lui angajatorului zile libere.Citește și: Suspendarea contractului individual de muncă în contextul pandemiei COVID-19
Indemnizația pentru fiecare zi liberă este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
În încheiere, subliniem că prevederile acestei legi se aplică tuturor angajaților din mediul public și privat.
Urmează să discutăm în cadrul întâlnirii toate celelalte aspecte privitoare la contractul individual de muncă.
Cu considerație,
echipa