Despre OUG 33/2020 privind unele măsuri fiscale și modificarea unor acte normative
În data de 30 martie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 33 („OUG 33/2020”) prin care s-au introdus următoarele:
Amânarea plății TVA în vamă pentru importurile de bunuri destinate diagnosticării și tratării persoanelor cu virusul COVID-19
Specific, pentru importul de:
(i) kituri de testare COVID-19/instrumente și aparate utilizate pentru testele de diagnostic;
(ii) echipamente de protecție;
(iii) termometre;
(iv) dezinfectanți/produse pentru sterilizare;
(v) consumabile medicale;
(vi) dispozitive medicale; și
(vii) medicamente.
Bunurile redate anterior, așa cum prevede și OUG 33/2020, pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea virusului (lista exhaustivă a produselor poate fi consultată aici), nu se va mai achita TVA la organele vamale la momentul importului de bunuri. În schimb, pentru importurile efectuate, persoanele impozabile vor aplica mecanismul taxării inverse.
Citește și: Despre OUG 30/2020 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul COVID-19
Această măsură este menită să optimizeze fluxul de numerar al companiilor care fac importuri de bunuri utilizate în lupta cu COVID-19, nemaifiind necesară o ieșire de numerar la data efectuări importurilor.
Chiar și companiile care nu au drept integral de deducere (de exemplu spitale, clinici medicale) beneficiază de această măsură, data plății TVA pentru importul de astfel de bunuri fiind amânată până la data depunerii decontului de TVA, i.e. 25 a lunii/trimestrului următoare/următor.
Măsura este aplicabilă începând cu 30 martie 2020 și va înceta în termen de 30 zile de la data încetării stării de urgență – i.e. până pe 15 mai, sub prezumția că starea de urgență nu va fi prelungită.
Bonificații între 5% și 10% pentru impozitul pe profit și impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul I al anului 2020
Bonificația se calculează asupra impozitului pe profit și impozitului pe veniturile microîntreprinderilor datorate pentru trimestrul I al anului 2020 dacă acestea sunt plătite până la termenul scadent de 25 aprilie 2020.
Cuantumul bonificațiilor este următorul:
5% pentru contribuabilii mari;
10% pentru contribuabilii mijlocii și mici (inclusiv pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor).
Citește și: Despre OUG 29/2020 privind măsurile economice și fiscal bugetare în contextul COVID-19
Impozitul pe profit si impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de plată se determină prin scăderea bonificației de 5% sau 10%, după caz, din impozitul datorat.
Această facilitate se aplică impozitului pe profit datorat atât de contribuabilii care au anul fiscal diferit (dacă au termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie – 25 iunie 2020), cât și de contribuabilii care intră sub incidența Legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru activitățile ce intră sub incidența impozitului pe profit.
Pentru plătitorii de impozit pe profit, bonificația calculată se va înscrie distinct în declarația anuală de impozit pe profit.