Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Contencios contravențional   >  Este competentă Poliția Locală să îmi aplice sancțiune pentru parcare neregulamentară?

Este competentă Poliția Locală să îmi aplice sancțiune pentru parcare neregulamentară?

Bună ziua! Apelez la sprijinul dumneavoastră constând în stabilirea unei întâlniri cu un avocat pentru consultanță juridică în legătură cu formularea unei plângeri contravenționale. Concret, prin procesul-verbal de aplicare a sancțiunii contravenționale, am fost sancționată de către Poliția Locală cu amendă contravențională, reținându-se în sarcina mea că la data de 15.03.2019 am staționat voluntar neregulamentar cu autoturismul pe colțul unei intersecții din sectorul 1, București, creând astfel obstacol pe partea carosabilă pentru restul participanților la trafic.

Cum procedez pentru efectuarea unei programări în vederea stabilirii unei întâlniri cu un avocat?

Întrebare adresată de Mihaela O.

 

Bună ziua, doamnă Mihaela! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în legislația rutieră, respectiv legislația conexă acesteia, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact.

În legătură cu situația expusă, raportat la copia scanată a procesului-verbal contravențional pe care o avem pe e-mail, din partea dumneavoastră, și până la întâlnirea ce urmează a avea loc, facem următoarele precizări:

Copia scanată pe care o avem pe e-mail este puțin lizibilă. Cu toate acestea, observăm că din procesul-verbal contravențional, reiese că agentul din cadrul Poliției Locale Sector 1 , făcea parte din Serviciul Ordine și Liniște Publică.

Astfel, potrivit art. 3 alin. (2) din Hotărârea nr. 1332/2010 privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a poliției locale, în cadrul poliției locale se organizează:

a) poliția locală – structura de ordine și liniște publică și pază a bunurilor;

b) poliția locală – structura din domeniul circulației pe drumurile publice;

c) poliția locală – structura de disciplină în construcții și afișajul stradal;

d) poliția locală – structura de protecție a mediului;

e) poliția locală – structura de activitate comercială;

f) poliția locală – structura cu atribuții pe linie de evidență a persoanelor.

Citește și: Amenda contravențională. În cât timp poate fi aplicată de la săvârșirea faptei?

Iar în conformitate cu art. 23 din aceeași Hotărâre privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a poliției locale, în executarea atribuțiilor prevăzute de lege în domeniul ordinii și liniștii publice, polițiștii locali desfășoară următoarele activități:

a) acționează în zona de competență stabilită prin planul de ordine și siguranță publică al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, precum și pentru menținerea ordinii și liniștii publice sau curățeniei localității;

b) intervin la solicitările dispeceratului la evenimentele semnalate prin Serviciul de urgență 112, pe principiul „cel mai apropiat polițist de locul evenimentului intervine”, în funcție de specificul atribuțiilor de serviciu stabilite prin lege și în limita competenței teritoriale;

c) acționează, în condițiile art. 6 lit. k) din Legea nr. 155/2010, pentru depistarea persoanelor și a bunurilor urmărite în temeiul legii;

d) participă la executarea măsurilor stabilite în situații de urgență;

e) în cazul constatării în flagrant a unei fapte penale, imobilizează făptuitorul, iau măsuri pentru conservarea locului faptei, identifică martorii oculari, sesizează imediat organele competente și predau făptuitorul structurii Poliției Române competente teritorial, pe bază de proces-verbal, în vederea continuării cercetărilor;

f) conduc la sediul poliției locale/structurii Poliției Române competente persoanele suspecte a căror identitate nu a putut fi stabilită, în vederea luării măsurilor ce se impun;

g) verifică și soluționează sesizările și reclamațiile primite din partea cetățenilor unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, legate de problemele specifice compartimentului.

h) îndeplinesc orice alte atribuții stabilite prin lege.

Față de dispozițiile art. 23, lit. b) de mai sus, constatăm că prorogarea de competență a agenților de poliție în ceea ce privește sancționarea contravențiilor constatate ca urmare a intervenției la solicitările dispeceratului privind evenimentele semnalate prin Serviciul de urgență 112 operează numai cu respectarea specificului atribuțiilor de serviciu stabilite prin lege.

Or, în condițiile în care agentul constatator de poliție locală își desfășura activitatea în cadrul Serviciului Ordine și Liniște Publică, având atribuții de serviciu specifice domeniului menționat, iar nu în cadrul Serviciului Circulație pe drumurile publice, Mopede, apreciem ca agentul constatator nu avea, strict în baza art. 23 lit. b), redat mai sus, competența de a constata contravenția de staționare neregulamentară reținută în sarcina dumneavoastră.

Citește și: Contestație la executarea procesului-verbal de contravenție

Cu acest prilej, menționăm că practica instanțelor este diferită, față de dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea 155/2010 a poliției locale, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora în domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar.

Urmează să discutăm în cadrul întâlnirii particularități cu privire la situația dumneavoastră, inclusiv din perspectiva celorlalte aspecte observate din cuprinsul copiei atașate, respectiv strategia de apărare pe care ne propunem să o urmăm în vederea anulării procesului-verbal de contravenție.

Cu considerație,
echipa
Este competentă Poliția Locală să îmi aplice sancțiune pentru parcare neregulamentară?

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.