Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept penal   >  Executarea silită și măsurile asigurătorii prevăzute de Codul de procedură penală

Executarea silită și măsurile asigurătorii prevăzute de Codul de procedură penală

Bună seara, domnilor avocați! Un membru îndepărtat al familiei este executat silit pentru că a ajuns să nu-și mai poată plăti rata la bancă în urma unui credit în franci elvețieni luat undeva prin anul 2009.

Pe lângă această executare silită începută, cu privire la apartamentul acestuia, în cartea funciară a respectivului imobil este înscris și un sechestru asigurător de către organele de urmărire penală.

Din cunoștințele pe care le am, sechestrul ar fi fost înscris deoarece el a fost trimis în judecată într-un într-un dosar penal.

Am avut câteva discuții cu el pe tema adjudecării imobilului la licitația publică de către mine.

Concret, ca să-l ajut să nu-și piardă casa, am decis să particip la licitația de vânzare a apartamentului și să-l adjudec urmând ca ulterior să i-l revând.

Ceea ce vreau eu să știu este dacă mi se poate lua apartamentul după ce îl adjudec, având în vedere că are sechestrul parchetului înscris în cartea funciară. Ori dacă odată cu câștigarea licitației se va șterge și acel sechestru.

Întrebare adresată de Antonia V.

 

Bună seara, doamnă Antonia, și vă mulțumim pentru că ați ales serviciile echipei noastre!

În practică, a fost frecvent întâlnită situația în care, în paralel cu executarea silită în natură desfăsurată în temeiul unui titlu executoriu, asupra bunurilor ce formează obiectul executării silite au fost instituite și măsuri asigurătorii în cadrul unui proces penal.

În niciun moment nu se va pune problema ca, adjudecând imobilul respectiv, să intervină organele judiciare pentru a reține apartamentul.

Odată adjudecat, bunul va fi preluat de către dumneavoastră, liber de orice sarcină constituită asupra acestuia, indiferent de temeiul ce a stat la baza grevării imobilului.

Problemele în practică poartă asupra procesului de executare în sine. Nu de puține ori, Ministerul Public, prin reprezentanții acestuia, solicită suspendarea executării silite începute pe motivul că penalul ține în loc civilul.

Însă, acest principiu nu poate fi niciun moment considerat că își gasește aplicabilitatea în materia executării silite. Reglementarea din art. 27 Cod procedură penală vizează o altă situație, respectiv aceea a existenței pe rolul instanțelor judecătorești a două cauze, una penală și alta civilă, cea de-a doua având ca obiect repararea pagubei produse prin infracțiune. Cauza civilă, în acest caz, se va suspenda până la soluționarea în primă instanță a cauzei penale, dar nu mai mult de 1 an.

Mai mult decât atât, Înalta Curte de Casație și Justiție, în cuprinsul deciziei nr. 8/2015 pronunțată în dosarul nr. 294/1/2015 la data de 27 aprilie 2015, a reținut faptul că „instituirea unui sechestru asigurător nu poate constitui un impediment la inițierea și/sau continuarea executării silite, indiferent de materia în care acesta a fost instituit”.

Pentru aceste motive, trebuie să avem în vedere că din moment ce instituirea unui măsurii asigurătorii nu poate împiedica în niciun fel executarea silită, chiar și a unui creditor care nu beneficiază de o creanță garantată (cu ipotecă), cu atât mai puțin va putea produce efecte asupra persoanei adjudecatare a bunului.

Dacă, prin excepție s-ar acorda prioritate în vreun fel măsurilor asigurătorii instituite de către parchet, cu siguranță nu se va ajunge să adjudecați imobilul, procesul executării fiind frânt înainte să se ajungă la adjudecare.

În concluzie, măsura asigurătorie instituită în conformitate cu dispozițiile Codului de procedură penală nu poate constitui un impediment la inițierea și sau continuarea executării silite, ci, ulterior valorificării bunului și adjudecării acestuia liber de orice sarcini, măsura asugurătorie se va menține asupra sumei de bani rezultate din diferența dintre prețul de vânzare și valoarea creanțelor distribuite creditorilor cu rang de preferință superior creanței eventuale pentru care s-a instituit măsura asigurătorie, în condițiile art. 864 și următoarele din Codul de procedură civilă.

Doamna Antonia, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a tuturor demersurilor pe care doriți să le angajați. În vederea stabilirii unei întâlniri, vă stăm la dispoziție la unul dintre numerele de telefon afișate pe website.

 

Cu considerație,
echipa
Executarea silită și măsurile asigurătorii prevăzute de Codul de procedură penală

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.