Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept civil   >  Exercitarea exclusivă a autorității părintești și suplinirea acordului părintelui pentru deplasarea minorilor în afara țării

Exercitarea exclusivă a autorității părintești și suplinirea acordului părintelui pentru deplasarea minorilor în afara țării

Bună ziua,

Supun atenției dumneavoastră următoarea problemă cu care mă confrunt de ceva vreme, numind în continuare partenerul de viață, Mihai.

În urma unei relații de concubinaj, au rezultat doi minori. Până în 2016, copiii au locuit cu mine și cu concubinul meu, ocupându-ne împreună de îngrijirea acestora. La finalul anului 2016, însă, relația de concubinaj a luat sfârșit, din cauza faptului că partenerul meu avea un comportament agresiv.

Ulterior, am aflat că Mihai a părăsit țara pentru a munci în străinătate. Acesta are în continuare o atitudine rece față de mine și copii, nedorind să vorbească sau să se îngrijească de viața lor.

În acest sens, aș dori să obțin exercitarea exclusivă a autorității părintești asupra minorilor, deoarece Mihai refuză să-și dea acordul pentru părăsirea țării împreună cu minorii, precum și pentru alte acțiuni cu privire la care este necesar acordul ambilor părinți.

Vă rog să mă ajutați cu o opinie legală în acest sens, atât cu privire la exercitarea exclusivă a autorității părintești, cât și cu privire la posibilitatea de a părăsi țara cu minorii fără acordul tatălui.

Întrebare adresată de Nicolescu Ane

Exercitarea exclusivă a autorității părintești

 

Stimată doamnă,

Referitor la problema expusă, vă aducem la cunoștință faptul că puteți redacta o cerere de chemare în judecată prin care să solicitați exercitarea exclusivă a autorității părintești, întemeiată pe dispozițiile art. 398 din Codul Civil.

În motivarea cererii pe care o veți redacta, este necesar să amintiți și să detaliați faptul că fostul concubin refuză să-și exprime acordul cu privire la unele activități, printre care și părăsirea țării împreună cu minorii. În cazul în care aveți și o dovadă privind refuzul abuziv al acestuia, vă sfătuim să o prezentați instanței.

Suplinirea acordului părintelui pentru deplasarea minorilor în afara țării

 

Cu privire la posibilitatea părăsirii țării împreună cu minorii, evidențiem dispozițiile Legii nr. 248/2005 și normele de punere în aplicare ale acesteia, privitoare la condițiile de exercitare a dreptului la liberă circulație. În acest sens, art 17. alin. (1) lit. a) din Lege, stabilește că, minorilor cetățeni români care nu au împlinit vârsta de 14 ani li se eliberează pașapoarte simple, numai la cererea ambilor părinți ori a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. În cazul în care există neînțelegeri între părinți, potrivit alin. (6) al aceluiași articol, eliberarea pașaportului se va face numai după soluționarea acestor neînțelegeri, de către instanța de judecată.

Minorul poate, potrivit dispozițiilor art. 30 alin. (1) lit. b)., din aceeași lege, să părăsească țara numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație de la celălalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei respective în statul sau statele de destinație, precum și cu privire la perioada acestora. De altfel, acest aspect este prevăzut și de art. 23 alin. (2) din Legea nr. 272/2004.

De asemenea, art. 31 alin. (3) din Legea nr. 248/2005 prevede că ieșirea din România a minorilor în situația în care există neînțelegeri între părinți cu privire la exprimarea acordului, ori unul dintre părinți se află în imposibilitatea de a-și exprima voința, (….) se permite numai după soluționarea neînțelegerilor de către instanța de judecată.

Astfel, fără acordul tatălui nu puteți părăsi țara împreună cu minorii, în afără de cazul în care instanță vă permite acest lucru.

Pentru demararea acțiunilor în acest sens, nu ezitați să ne contactați la unul dintre numere le telefon afișate la secțiunea „contact”.

Cu considerație,
echipa
Exercitarea exclusivă a autorității părintești și suplinirea acordului părintelui pentru deplasarea minorilor în afara țării

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.