Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Contencios administrativ   >  Formulare apel. Motive apel și invocate probe noi. Solicit sprijinul unui avocat

Formulare apel. Motive apel și invocate probe noi. Solicit sprijinul unui avocat

Bună ziua! Vă rog să îmi acordați suportul juridic pentru formularea unui apel, respectiv motive apel și invocare probe noi, împotriva unei sentințe a Tribunalului București – Secția a V-a Civilă, în materia contestațiilor pe Legea 10/2001 – Legea 165/2013.

În ce condiții se poate stabili o întâlnire de consultanță juridică cu un avocat specializat în contestații pe Legea 10/2001, respectiv pe formularea unui apel temeinic în raport cu soluția primei instanțe și probleme aflate la dosar?

Vă rog să îmi permiteți să redau succint situația mea, respectiv că, printr-o notificare, autoarea subsemnatei, a solicitat restituirea în natură sau prin echivalent a (i) terenului în suprafață de 307 mp și a (ii) construcțiilor în suprafață de 190,8 mp, expropriate în anul 1978, conform adeverinței atașată, eliberată de TERMLOC S.A. Bacău.

Prin Dispoziția Primarului Municipiului Bacău, a fost respinsă cererea autoarei subsemnatei de restituire în natură a suprafeței de 307 mp teren și 190,8 mp clădiri situate în Bacău, întrucât acestea sunt ocupate de construcții.

Cu toate acestea, prin aceeași dispoziție, pentru imobilele teren și construcții a fost propusă acordarea de despăgubiri.

În baza unor considerente netemeinice, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI), a adoptat o Decizie de invalidare a Dispoziției Primarului Municipiului Bacău.

În mod firesc, am formulat contestație, iar Tribunalul București, mi-a a respins contestația astfel cum a fost formulată, ca neîntemeiată.

În aceste împrejurări, caut să dau dosarul unei societăți de avocatură pentru gestionarea în continuare a procesului. Mă interesează mai multe informații despre ce implică apelul – motive apel – și în ce măsură pot depune anumite înscrisuri noi la dosar.

Întrebare adresată de Marieta G.

 

Bună ziua, doamnă Marieta! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în retrocedări, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact.

În legătură cu situația expusă, raportat la copiile scanate ale documentelor pe care le avem pe e-mail, din partea dumneavoastră, și până la întâlnirea ce urmează a avea loc, facem următoarele precizări:

Calea de atac a apelului are un caracter devolutiv, în sensul că, dacă este exercitat în termen, provoacă o nouă judecată asupra fondului, fiind readuse în fața instanței de control judiciar toate problemele de fapt și de drept care au făcut obiectul dezbaterilor la prima instanță.

Astfel, instanța de apel va verifica soluția atacată atât din punct de vedere al temeiniciei, statuând dacă situația de fapt reținută prin hotărâre este concordantă cu probele administrate în cauză și a fost corespunzător stabilită, după cum hotărârea apelată este verificată și sub aspectul legalității, respectiv dacă prima instanță a identificat, interpretat și aplicat corect normele de drept material incidente situației de fapt dedusă judecății.

Cu acest prilej, facem mențiunea că, întrucât apelul este o cale de atac, apelantul are obligația de a dezvolta criticile sale – motive apel – în fapt și în drept față de modul în care s-a desfășurat judecata la prima instanță sau față de hotărârea atacată.

Potrivit art. 477 alin. 1 din Codul de procedură civilă, instanța de apel va proceda la rejudecarea fondului în limitele stabilite, expres sau implicit, de către apelant. Astfel, efectul devolutiv nu vizează toate problemele de fapt și de drept care s-au pus înaintea primei instanțe, ci numai acelea care sunt criticate expres sau implicit de către apelant.

Nu în ultimul rând, precizăm că, în raport cu noua interpretare a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), cu ocazia soluționării unui recurs în interesul legii, și probele care nu au fost propuse în fața primei instanțe sau care au fost propuse tardiv și neîncuviințate, și probele propuse prin cererea de chemare în judecată sau întâmpinare, se includ în noțiunea de probe noi ce pot fi propuse și încuviințate în faza apelului.

Astfel, ICCJ reține că „În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 470, art. 478 alin. (2) și a art. 479 alin. (2) din Codul de procedură civilă, prin raportare la art. 254 alin. (1) și (2) din Codul de procedură civilă, în noțiunea de probe noi ce pot fi propuse și încuviințate în faza apelului se includ atât probele propuse în fața primei instanțe prin cererea de chemare în judecată sau întâmpinare, cât și acelea care nu au fost propuse în fața primei instanțe sau au fost propuse tardiv, iar în privința lor prima instanță de fond a constatat decăderea”.

În noua interpretare dată dispozițiilor legale, se reține faptul că în apel nu se pot invoca de către părți alte motive de apărare și dovezi decât cele invocate în prima instanță sau arătate în motivarea apelului ori întâmpinare, însă judecătorii din apel pot încuviința și administrarea altor probe pe care le consideră necesare în dezbateri. Astfel, judecătorul poate dispune și refacerea sau completarea probelor administrate la prima instanță, dar și administrarea de probe noi.

Citește și: Ref. expropriere teren în Balotești. Solicit sprijinul unui avocat specializat în exproprieri

În încheiere, menționăm că regula este că reclamantul și pârâtul propun probe prin cererea de chemare în judecată, respectiv prin întâmpinare, iar dovezile care nu au fost propuse nu vor mai putea fi cerute și încuviințate în cursul procesului. De la această regulă, Codul de procedură civilă prevede anumite excepții, și anume:

1. necesitatea probei rezultă din modificarea cererii;

2. nevoia administrării probei reiese din cercetarea judecătorească și partea nu o putea prevedea;

3. partea învederează instanței că, din motive temeinic justificate, nu a putut propune în termen probele cerute;

4. administrarea probei nu duce la amânarea judecății;

5. există acordul expres al tuturor părților.

Urmează să discutăm în cadrul întâlnirii toate aspectele privitoare strategia de urmat în ce privește motivele de apel, respectiv materialul probator pe care ne propunem să îl administrăm în faza apelului.

Cu considerație,
echipa
Formulare apel. Motive apel și invocate probe noi. Solicit sprijinul unui avocat

Comentarii

  • Golumbovici Cristian

    23 aprilie 2020

    Bună ziua! Ma numesc Golumbovici Cristian din București tatăl meu a decedat pe 25 martie și este căsătorit cu a doua soție deoarece mama mea naturala a decedat în 1995. Tata are pe numele lui o garsoniera luata prin contract de vânzare cumpărare de la unchiul meu înainte de a doua căsătorie, apartamentul cu trei camere luat împreună cu mama în 1980 la care a făcut succesiune și acte după cum spunea el, ca totul să-mi rămână mie adică și garsoniera și apartamentul după moartea lui dar cu o excepție și anume, soția lui va avea drept sa locuiască în apartament pana la sfârșitul vieții și abia apoi pot avea drepturi depline asupra apartamentului. Acum intervin următoarele probleme, soția lui vrea sa cedeze partea ei din apartament și eu sa cedez partea mea din garsoniera dar asta ar însemna să pierd garsoniera adică în cazul în care ea nu ar avea nici un drept la garsoniera eu nu as face nici un schimb. Întrebarea este, în cazul de fata asa cum sunt făcute actele dacă eu nu sunt de acord cu pretenția ei, mai trebuie deschisa succesiune? În plus mai sunt și alte probleme cum ar fi, tata mai are și o mașină de care nu a spus nimeni nimic, precum și depozite bancare de care doar ea știe ce a făcut cu ele dacă mai exista sau nu și cel mai important lucru vrea ca după parastasul de 40 zile sa facem neapărat succesiunea cu pretenția mai sus amintita dar nici pana azi mie nu mi-a dat nimeni nici actul garsonierei și nici actul apartamentului ca să pot citi și eu și sa vad sa consult un notar și un avocat sa mi se spună clar ce și cum. Având în vedere ca eu locuiesc în garsoniera în tineretului și ea în apartament pe calea Rahovei trebuie sa ma deplasez și nu am ce motiv urgent sa trec în declarație, astfel riscând să-mi iau amenda sau mai știu eu ce… În condițiile date as putea angaja un avocat care sa se ducă sa îmi aducă actele sau măcar niște copii plus ca trebuie verificate conturile bancare ale tatălui meu și dacă au existat sau exista văzut exact când s-au retras sumele de bani, înainte sau după deces… Pana și certificatul de deces este tot la ea, deci problema este complicata și as vrea sa fie rezolvata cât mai bine… Nu cred ca am ceva urgent de făcut deocamdată dar sunt legat de domiciliu datorita ordonanțelor militare. Și îmi este teama sa nu facă actul casei dispărut ca despre testamentul făcut de tata nu spune decât ca nu a mai apucat să-l facă. În concluzie eu nu am nici un act cu care sa ma pot deplasa la un notar sa îmi spună ce și cum, doar dacă în baza unei copii de buletin sau a certificatului de deces al tatălui meu se poate accesa cartea funciara și acolo sa pot vedea și eu cum stau lucrurile, ca dacă tata a făcut un act adițional la contractul casei înregistrat la notar în mod normal trebuie sa apară, nu? As dori sa știu cum pot stabili o întâlnire de consultanță cu un avocat de la dumneavoastra. Aștept răspuns, multumesc!

    Reply
  • Cirlig Danut

    12 mai 2021

    Buna ziua! Am un proces pe rol la curtea de apel București cu primăria pentru un teren aflat in concesiune și as dori cum se procedează sa vedeți dosarul și dacă am o șansa sa îl câștig. Va mulțumesc frumos!

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.