Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept comercial   >  Încălcarea legislației ce reglementează mediul concurențial

Încălcarea legislației ce reglementează mediul concurențial

Bună ziua, domnilor avocati!

Societatea mea reprezintă un furnizor de produse alimentare. În urmă cu o săptămână, am primit draftul contractului prin care se reînnoiesc relațiile comerciale cu o altă societate, mai exact pentru a-mi putea pune produsele pe rafturile acesteia.

Acest nou contract prevede o scădere a prețului față de cel de anul trecut. Tot în această perioadă, am primit contractul și de la o altă societate care avea exact același preț stabilit.

Asta nu ar fi fost o problemă, însă am aflat de curând că între cele 2 societăți a existat o înțelegere în ceea ce privește fixarea prețurilor către furnizori.

Aș dori să știu dacă, având în vedere toată situația, este respectată legislația concurenței? Care sunt condițiile necesare a fi întrunite pentru ca o societate comercială să dețină o poziție dominantă?

Vă mulțumesc pentru ajutorul acordat!

Întrebare adresată de Ionașcu A.

 

Bună ziua, domnule Ionașcu, și vă mulțumim pentru că ați ales serviciile echipei avocatum.ro!

Având în vedere solicitarea dumneavoastră cu privire la respectarea sau nerespectarea dispozițiilor legale ce reglementează mediul concurențial în raport cu atitudinea societăților în discuție, opinăm după cum urmează:

Potrivit prevederilor articolului 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 (în continuare „Legea concurenței”), sunt interzise orice înţelegeri între întreprinderi, decizii ale asociaţiilor de întreprinderi şi practici concertate, care au ca obiect sau au ca efect împiedicarea, restrângerea ori denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special cele care stabilesc, direct sau indirect, preţuri de cumpărare ori de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

Cu toate acestea, potrivit art. 7 din Legea concurenței, prevederile art. 5 nu se aplică în cazul în care cota de piaţă cumulată deţinută de părţile la o înţelegere nu depăşeşte 10% pe niciuna dintre pieţele relevante afectate de înţelegere.

Înţelegerile nu restrâng concurenţa în cazul în care cotele de piaţă nu depăşesc pragurile de 10% prevăzut la alin. (1), cu mai mult de două puncte procentuale în cursul a 2 ani calendaristici succesivi.

Așadar, considerăm că, în măsura în care s-ar dovedi înțelegerea dintre cei doi comercianți cu privire la fixarea aceluiași preț în ceea ce privește achiziționare de bunuri de la furnizor, ar putea deveni incidente dispozițiile amintite anterior, cât timp sunt îndeplinite totalitatea celorlalte condiții prevăzute de legislația aplicabilă.

Cu privire la condițiile necesar a fi întrunite pentru ca o societate sau un grup de societăți să fie considerată/e a avea o poziție dominantă, dispozițiile art. 6 din Lege, în alineatul (3) prevăd că se prezumă, până la proba contrară, că una sau mai multe întreprinderi se află în poziţie dominantă, în situaţia în care cota ori cotele cumulate pe piaţa relevantă, înregistrate în perioada supusă analizei, depăşesc 40%.

Astfel, doar în condițiile în care influența/impactul celor două societăți, împreună, ar constitui peste 40% din impactul tuturor celorlalte societăți, cu privire la aceeași piață, art. 6 din Lege stipulează expres faptul că „Este interzisă folosirea în mod abuziv de către una sau mai multe întreprinderi a unei poziţii dominante deţinute pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia. Aceste practici abuzive pot consta în special în impunerea, direct sau indirect, a preţurilor de vânzare sau de cumpărare sau a altor condiţii de tranzacţionare inechitabile;”

Domnule Ionașcu, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a oricăror demersuri. În vederea stabilirii unei întâlniri, nu ezitați să ne contactați.

Cu considerație,
echipa
Încălcarea legislației ce reglementează mediul concurențial

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.