Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept penal   >  Infracțiunea de amenințare materializată prin intermediul corespondenței Facebook

Infracțiunea de amenințare materializată prin intermediul corespondenței Facebook

Bună ziua, domnilor avocați!

Întâmpin o situație neplăcută în ultima perioadă, și anume nenumărate mesaje primite prin intermediul corespondenței Facebook.

Dacă ar fi fost mesaje obișnuite, nu m-ar fi deranjat, însă acestea sunt veritabile amenințări. Regăsiți atașate prezentului e-mail capturile de ecran din care reies amenințările.

La început, am fost tentată să blochez utilizatorul – o cunoștință cu o atitudine reprobabilă din orașul natal –, însă sunt convinsă că nu s-ar rezuma doar la aceste mesaje text, ci ar recurge și la alte modalități de a-mi transmite informația sau chiar la a acționa în sensul celor spuse.

Sunt decisă să-l dau în judecată pentru toate întâmplate, însă nu cunosc nimic din cum ar trebui să procedez.

Vă rog să îmi comunicați ce înseamnă amenințare în sens juridic și dacă mesajele transmise sunt de natură a susține un proces. De asemenea, dacă cele întâmplate pot fi sancționate cu închisoarea sau doar cu plata unei despăgubiri ori chiar cu nimic.

Aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră.

Întrebare adresată de Munteanu L.

 

Bună ziua, doamna Munteanu! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre.

Am analizat documentele primite, precum și situația expusă de către dumneavoastră.

Cu privire la toate acestea, opinăm după cum urmează:

Pentru început, precizăm că legiuitorul nu a definit, în raport cu legislația penală, noțiunea de amenințare, ceea ce înseamnă că acesta a folosit-o în înțelesul ei obișnuit, respectiv de manifestare a intenției de a face rău cuiva.

Altfel spus, prin amenințare se înțelege fapta de a inspira unei persoane temerea că este expusă unui pericol.

Din analiza documentației primite, reiese că faptele utilizatorului Facebook se circumscriu mai aproape de infracțiunea de amenințare, pedepsită și pedepsită de art. 206 Cod penal.

Așadar, un litigiu de natură civilă ar fi lipsit de eficiență, cu atât mai mult cu cât daunele morale se pot cere și pe calea unui proces penal.

Considerăm că expunerile utilizatorului Facebook sunt de natură a aduce atingere libertății psihice a dumneavoastră, în sensul libertății de a decide, de a lua nestingherită hotărâri sau de a vă manifesta voința, lucruri ce reies limpede din conținutul conversațiilor.

Tot privitor la întrebarea dumneavoastră, respectiv dacă materialele transmise sunt apte de a sta ca material probator în susținerea unui proces penal, apreciem că din conținutul acestora rezultă fără echivoc că amenințările sunt credibile și serioase, susceptibile de a vă alarma și de a vă produce o temere serioasă – prin toate acestea fiind împiedicată să vă desfășurați în bune condiții activitatea profesională.

Pe de altă parte, avem în vedere și condiția legiuitorului pentru ca faptele să constituie infracțiune, respectiv ca acțiunea de amenințare, pentru a avea relevanță penală, este necesar să aibă ca obiect săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte păgubitoare, indiferent de gravitate.

Cu privire la acest aspect, considerăm îndeplinită condiția.

Având în vedere toate cele expuse, considerăm pe deplin justificată formularea unei plângeri penale având ca fundament infracțiunea de amenințare, prevăzută și pedepsită de art. 206 Cod penal.

Obiectivul este stoparea amenințărilor exercitate împotriva dumneavoastră și, în subsidiar, obținerea despăgubirilor morale.

Sigur, cu privire la acestea din urmă, numai în măsura în care formăm convingerea instanței de temerea efectiv produsă și impactul acesteia asupra activității profesionale.

Doamna Munteanu, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în formularea efectivă a plângerii penale. În vederea stabilirii unei întâlniri, vă stăm la dispoziție la unul dintre numerele de telefon afișate pe website.

 

Cu considerație,
echipa
Infracțiunea de amenințare materializată prin intermediul corespondenței Facebook

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.