Constituie încălcarea solemnității ședinței dacă am avut un limbaj indecent față de procuror pe holul instanței?
În dimineața din 7 martie 2017, la Judecătoria sectorului 3 București, deranjat fiind de atitudinea necuviincioasă a procurorului din sala de ședință, l-am așteptat pe holurile instanței, aproape de ieșire, și i-am adresat câteva cuvinte ce pot fi interpretate în sens ofensator.
După o săptămână, respectiv la 14 martie, am fost chemat la parchet și mi s-a pus în vedere că sunt acuzat de săvârșirea infracțiunii de încălcarea solemnității ședinței, pe motiv că i-am adresat cuvinte jignitoare procurorului în sala de judecată și, în acest fel, am tulburat buna desfășurare a ședinței.
Precizez că cele dintâi relatate au avut loc la ieșirea din instanță, nicidecum în sala de ședință și nu au fost de natură să tulbure ședința, cu atât mai mult cu cât nu a auzit nimeni.
Am fost întrebat la parchet mai multe lucruri, dar am decis să nu spun nimic, cel puțin până când consult un avocat.
Mă interesează să stabilesc o întâlnire cu dumneavoastră, să vă expun situația mea, după care să îmi spuneți cum anume ar trebui să procedez. Aștept un răspuns.
Întrebare adresată de Petru H.
Bună ziua, domnule Petru. Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre.
Începem prin a reda conținutul legal al infracțiunii în discuție, respectiv:
„Art. 278 Cod penal. Întrebuințarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene, de natură să perturbe activitatea instanței, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfășoară în fața instanței, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.”
Cu privire la problema expusă, facem mențiunile după cum urmează:
Pentru a subzista infracțiunea încălcarea solemnității ședinței, se impune o condiție de loc, și anume ca fapta să se săvârșească într-o procedură în fața instanței.
În consecință, fapta dumneavoastră ar fi putut constitui infracțiune numai dacă s-ar fi săvârșit unde a avut loc ședința de judecată, iar nu în altă parte, cum spuneți că s-a întâmplat.
Concret, nu constituie infracțiunea de încălcare a solemnității ședinței, fapta de a insulta procurorul ori judecătorul pe holurile instanței, chiar dacă fapta este văzută și auzită de mai multe persoane și chiar în timpul desfășurării ședinței de judecată, atât timp cât această activitate nu a influențat în niciun fel desfășurarea ședinței.
Ca o ultimă precizare, evidențiem că pentru întregirea elementului material, se cere ca întrebuințarea de cuvinte sau gesturi jignitoare să fie de natură să perturbe activitatea instanței. Aceasta se va întâmpla, de pildă, dacă acestea sunt auzite sau văzute de către completul care compune instanța în sala de judecată ori, fără a fi văzute sau auzite de către membrii completului, sunt de natură să creeze rumoare ori scandal în sala de judecată între participanți.
Faptul că v-ați prevalat de dreptul la tăcere este un lucru bun. Cu toate acestea, rămâne să discutăm pe larg în cadrul întâlnirii. Sunați, când aveți disponibilitatea, la unul dintre numerele de telefon afișate în secțiunea contact și stabilim toate detaliile întrevederii.
Cu considerație,
echipa