Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept civil   >  Majorare pensie întreținere pentru minor, având în vedere creșterea salariului părintelui

Majorare pensie întreținere pentru minor, având în vedere creșterea salariului părintelui

Stimați domni avocați, supun atenției dumneavoastră următoarea problemă:

Mă numesc Marinescu Oana și sunt mătușa unui minor în vârstă de 9 ani. Părinții acestuia sunt despărțiți, minorul fiind încredințat mamei. Aceasta din urmă, având o nevoie stringentă de bani, a plecat să muncească în Italia pentru a-i asigura minorului un trai decent.

Printr-o hotărâre judecătorească, subsemnata am obținut autoritatea părintească temporară a minorului. Tatăl acestuia îi plătește lunar o pensie de întreținere de 200 de dolari. În momentul stabilirii pensiei, acesta avea un salariu net de 1500 de dolari, lucrând în Statele Unite.

De puțin timp însă, am aflat chiar de la tatăl minorului faptul că acesta și-a schimbat locul de muncă, încasând lunar aproximativ 5000 de dolari americani.

Vă aduc la cunoștință faptul că pensia de întreținere în valoare de 200 de dolari a fost stabilită în urma unei tranzacții judiciare.

În acest sens, având în vedere eforturile pe care atât eu cât și mama minorului le facem pentru îngrijirea și educarea acestuia, dorim să obținem o majorare a acestei pensii, deja stabilită. Minorul are nevoie de alimente, haine, îngrijire medicală, taxe scolare, after school, rechizite etc., iar eu nu descurc cu toate aceste cheltuieli din banii primiți de la părinții lui.

Dorim să știm dacă avem posibilitatea de a majora această pensie pe cale judecătorească, având în vedere faptul că tatăl nu dorește să ofere mai mult de bunăvoie.

Întrebare adresată de Marinescu Oana

 

Stimată doamnă Marinescu, majorarea pensiei de întreținere se poate realiza pe cale judecătorească, introducând o cerere de chemare în judecată împotriva tatălui, cerere întemeiată pe dispozițiile art. 531 din Cod civil.

Potrivit acestui articol, „Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei“.

Aducând dovezile necesare, instanta are posibilitatea de a acorda o pensie majorată, raportându-se atât la nevoile celui întreținut cât și la resursele celui care oferă întreținerea, conform dispozițiilor art. 529 alin. (1) din Cod civil.

Având în vedere și dispozițiile alin. (2) și (3) din art. 529, vă aducem la cunoștință și faptul că, instanța nu poate acorda pentru un minor o pensie mai mare de o pătrime din veniturile nete ale celui obligat să ofere întreținerea.

Totuși, având în vedere faptul că tatăl încasează aproximativ 5000 de dolari, este probabil ca instanța, văzând din probe acestea, să dispună majorarea pensiei lunare stabilite.

Stimată doamnă, în cazul în care răspunsul avocatum.ro vă mulțumește și doriți demararea procedurilor legale în acest sens, unul din avocații nostri vă stau la dispoziție neîntârziat.

Cu considerație,
echipa
Majorare pensie întreținere pentru minor, având în vedere creșterea salariului părintelui

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.