Obligativitatea achitării remunerației aferente difuzării fonogramelor în spațiile publice
Stimați domni, numele meu este Alexandru M. și sunt administratorul unei societăți comerciale ce are ca obiect de activitate comerțul cu diferite produse naturiste. Societatea își desfășoară activitatea în Vitan Mall, București.
De puțin timp, am primit o notificare din partea Uniunii Producătorilor de Fonograme din România, prin care suntem obligați să achităm remunerația cuvenită pentru faptul că difuzăm muzică ambientală în incinta magazinului, începând cu anul 2010 (anul începerii activității) și până în prezent, sumă actualizată cu indicele inflației, altfel vom fi dați în judecată.
Vă rugăm să ne ajutați cu o opinie legală referitoare la această problemă, respectiv cu privire la condițiile în care trebuie achitată această remunerație și, în măsura în care este cu putință, în ce condiții am putea anula suma uriașă pretinsă prin notificare.
Întrebare adresată de Alexandru M.
Stimate domnule Alexandru,
Pentru utilizarea prin comunicare publică a fonogramelor publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, cel care realizează difuzarea trebuie să plătească către organismul de gestiune colectivă al producătorilor de fonograme remunerația unică echitabilă, reglementată de prevederile art. 1065 alin. (1) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, cu modificările și completările ulterioare și Decizia Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA) nr. 399/2006.
Potrivit pct. 1 din Decizia directorului ORDA nr. 399/2006, „prin comunicare publică a fonogramelor publicate în scop comercial se înțelege comunicarea acestora în spatii publice, indiferent de modalitatea realizării comunicării, prin întrebuințarea unor mijloace mecanice sau electroacustice (instalații de amplificare, aparatura de redare a înregistrărilor sonore sau audiovizuale, receptoare radio sau televizoare, echipament informatic etc.)”.
Totodată, în cadrul acestei decizii există inserate mai multe grile de plată, în funcție de calitatea celui care face difuzarea, de suprafața spațiului și zona geografică unde se realizează aceasta.
Dumneavoastră sunteți un agent economic ce desfășurați activitate comercială în zona urbană, respectiv Municipiul București. Prin urmare, în cazul în care difuzați muzică ambientală, trebuie să achitați acea remunerație lunară.
Cu privire la cel de-al doilea aspect, aveți posibilitatea să redactați o cerere de chemare în judecată prin care să solicitați anularea deciziilor de plată emise, având în vedere mai multe motive, printre care, modalitatea de calcul a sumei respective, prescripție, competența organului care a emis decizia, precum și alte considerente ce se pot desprinde din actele pe care le-ați primit.
Domnule Alexandru, în eventualitatea considerării celor învederate utile cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a tuturor demersurilor sus-expuse.
Cu considerație,
echipa