Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept civil   >  Partaj cu probleme în cazul construirii unei locuințe cu credit. Ce fac?

Partaj cu probleme în cazul construirii unei locuințe cu credit. Ce fac?

Bună ziua! Cu gândul că nu este un caz izolat, vă rog să îmi permiteți să întreb ce se întâmplă, în situația unui partaj, dacă am încheiat contract de construire a unei locuințe cu credit înainte de a mă căsători, iar construcția este finalizată la un moment ulterior încheierii căsătoriei?

Am constatat că după multe discuții în contradictoriu cu soția mea, tot nu ne înțelegem în privința partajării bunurilor. În plus față de simplele pretenții cu privire la anumite bunuri comune, aceasta pretinde că se află în masa partajabilă și casa construită de mine prin credit bancar, întrucât orice locuințe cu credit sunt bunuri comune cât timp construcția a fost finalizată în timpul căsătoriei.

Vă rog să mă ajutați cu sfaturi în această privință și să programați o întâlnire cu un avocat din echipa dumneavoastră specializat în cazuri de această natură.

Întrebare adresată de Mogoșan L.

 

Bună ziua, domnule Mogoșan! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.

Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept civil, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat – atât online, cât și la biroul nostru din municipiul București.

În legătură cu cele precizate, până întâlnirea ce urmează a avea loc, menționăm următoarele:

Dreptul de proprietate se dobândește atunci când construcția este finalizată, mai exact la momentul semnării procesului verbal de predare-primire. Aici se face o distincție. Dacă ați achitat bunul integral înainte de căsătorie, acesta va fi bun propriu, indiferent că locuința va fi finalizată după ce v-ați căsătorit. Dacă, însă, prețul va fi achitat după căsătorie, acesta va fi bun comun.

Cât privește noțiunea de bun comun, precizăm că potrivit art. 343 alin. (1) din Codul civil, calitatea de bun comun nu trebuie dovedită, fiind o prezumție relativă că bunul dobândit în timpul comunității legale este bun comun. Cu toate acestea, deși se presupune că bunul respectiv este comun, unul dintre soți poate dovedi că acel bun se încadrează între cele menționate de art. 340 din Codul civil, fiind, deci, bun propriu.

De asemenea, arătăm că în multe dintre dosarele gestionate am formulat apărări în scopul obținerii unei cote semnificativ mai mari decât 50% din masa partajabilă, astfel cum în mod normal prezumă dispozițiile legale.

Există un articol Codul civil, identificat după numărul 357, ce permite unuia dintre soți să dovedească o contribuție mai mare atât la dobândirea bunurilor comune, cât și la îndeplinirea obligațiilor comune. Doar în lipsa unor argumente și dovezi instanța prezumă că soții au avut o contribuție egală.

Prin urmare, șansele de reușită depind într-o proporție covârșitoare de strategia de apărare formulată în cauză, respectiv de argumentele aduse de către avocat și probele administrate în dosar.

Domnule Mogoșan, rămâne să discutăm pe larg cu privire la acest subiect în cadrul întâlnirii, inclusiv din perspectiva strategiei de urmat pentru maximizarea șanselor de câștig în cauză.

Până să ne cunoaștem, vă invităm să citiți explicațiile noastre privind legislația, regăsite în rubrica explicăm legislația, un proiect inedit la care lucrează o întreagă echipă de avocați. De curând, am publicat un material ce ar putea să vă intereseze, intitulat tot ce trebuie să știi despre regimul comunității legale și partaj.

Post a Comment

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.