Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Fiscalitate   >  Pentru prestare servicii la domiciliu am nevoie de casă de marcat?

Pentru prestare servicii la domiciliu am nevoie de casă de marcat?

Bună ziua! Deținem o societate cu obiect de activitate amenajări și întreținere a bunurilor din imobilul clientului, precum și reparații curente ale locuinței. Societatea este înființată de curând și are sediul social în municipiul București.

Curiozitatea noastră actuală este dacă pentru a presta servicii și încasa bani din partea clienților noștri persoane fizice este necesară casă de marcat sau factura și chitanța sunt suficiente din punct de vedere al dreptului fiscal și contabil.

Întrebare adresată de către Dinu A.

Bună ziua, domnule Dinu, și vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre de consultanță juridică.

Sediul materiei se regăsește, în principal, în OUG nr. 28/1999, care reglementează obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Ordonanța în discuție stabilește obligația de a deține o casă de marcat pentru operatorii economici care încasează, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație.

Pe de altă parte, același act normativ stabilește câteva excepții de la regulă, respectiv câteva cazuri în care nu este obligatoriu să dețineți o casă de marcat, emiterea de chitanțe alături de facturi sau contract fiind suficientă.

Astfel, art. 2 lit. i) și lit. l) din OUG nr. 28/1999 precizează că serviciile de instalații, reparații și întreținere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului și serviciile pentru efectuarea lucrărilor de construcții, reparații, amenajări și întreținere de locuințe sunt exceptate de la obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Cu titlu de obligație, actul normativ, prin art. 2 indice 1  din OUG nr. 28/1999, stipulează faptul că este obligatorie emiterea de chitanțe pentru serviciile de instalații, reparații și întreținere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului și pentru serviciile pentru efectuarea lucrărilor de construcții, reparații, amenajări și întreținere de locuințe, pentru care nu sunt utilizate aparate de marcat electronice fiscale.

Așadar, societatea administrată de către dumneavoastră, ce are ca obiect de activitate amenajare și întreținere a bunurilor din imobil, precum și reparații curente ale locuinței, are dreptul legal de a presta servicii pentru o persoană fizică, cu factură și chitanță, fără a avea casă de marcat.

Domnule Dinu, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a oricăror demersuri privind activitatea societății dumneavoastră.

(P) Un nou concept de servicii la domiciliu – reparații calculatoare la domiciliu. Reparații calculatoare București

Cu considerație,
echipa
Pentru prestare servicii la domiciliu am nevoie de casă de marcat?

Comentarii

 • bita constantin

  9 februarie 2018

  buna ziua eu prestez serviciii de montaj aer conditionat servicii reparatiii curatat dezinfectat aer conditionatla domiciliul clientului intrebarea este imi trebuie casa de marcat pentru persoane fizice sau pot elibera factura si chitanta va multumesc mult

  Reply
 • oroian

  17 octombrie 2018

  Buna ziua! In cazul societatilor comerciale care se ocupa de verificarea centralelor termice de apartament si care presteaza acest serviciu la domiciliul clientilor, e nevoie de casa de marcat sau intra la exceptii, cf art 2 din L 28/1999, lit i: i) serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la
  domiciliul clientului;

  Reply

Post a Comment

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.