Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept penal   >  Plângerea împotriva ordonanței de clasare a cauzei

Plângerea împotriva ordonanței de clasare a cauzei

În urmă cu aproximativ un an, am formulat o plângere penală împotriva unui vecin pentru faptul că m-a înșelat.

Ieri mi-a fost comunicat un document, ordonanța procurorului, prin care mi se aduce la cunoștință faptul că s-a dispus clasarea cauzei.

În toată această perioadă nu am fost chemat niciodată de către poliție sau procuror și de aceea mi se pare ciudată această soluție, cu atât mai mult cu cât vecinul meu este și consilier județean.

Ce aș putea să fac pentru ca demersurile să nu se oprească aici și să pot dovedi că într-adevăr acesta este pe deplin vinovat pentru ceea ce mi-a făcut?

Vă mulțumesc pentru ajutorul acordat!

Întrebare adresată de Stoian M.

Bună ziua, domnule Stoian, și vă mulțumim pentru că ați ales serviciile echipei noastre!

Potrivit art. 336 din Codul de procedură penală  „orice persoană poate face plângere împotriva măsurilor și actelor de urmărire penală, dacă prin aceasta sa adus o vătămare intereselor sale legitime. Plângerea se adresează procurorului care supraveghează activitatea organului de cercetare penală și se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penală

Această plângere trebuie să fie soluționată de către prim-procuror în termen de 20 de zile de la primire, cu mențiunea că acesta trebuie să vă încunoștințeze, prin ordonanță, despre soluția dată acestei plângeri.

Dacă și soluția dată în urma acestei plângeri este aceeași, aveți posibilitatea să vă adresați judecătorului de cameră preliminara.

Astfel, potrivit art. 340 din Codul de procedură penală „persoana a cărei plângere împotriva soluției de clasare, dispusă prin ordonanță, a fost respinsă, poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanța căreia i-ar reveni potrivit legii, competența să judece cauza în primă instanță.”.

Chiar dacă procurorul nu v-a comunicat soluția dată plângerii dumneavoastră în termenul legal de 20 de zile, aveți posibilitatea formulării plângerii la judecător oricând după împlinirea celor 20 de zile, fără a fi nevoit să așteptați comunicarea ordonanței procurorului.

Judecătorul de cameră preliminară, după înregistrarea plângerii, stabilește termenul de soluționare și va dispune citarea dumneavoastră și a vecinului, precum și încunoștințarea procurorului, cu mențiunea că se pot depune note scrise cu privire la temeinicia sau admisibilitatea plângerii.

Judecătorul de cameră preliminară, soluționând plângerea (chiar și în lipsa dumneavoastră), verifică soluția atacată pe baza lucrărilor și a materialului din dosarul de urmărire penală și a oricăror înscrisuri noi prezentate (deci, dacă aveți înscrisuri, documente, pe care nu le-ați depus până în acest moment la dosar și care dovedesc temeinicia plângerii, acum este momentul să le depuneți).

Soluțiile instanței sunt expres prevăzute de către Codul de procedură penală, astfel că, „în cazul în care nu s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune una dintre următoarele soluții:

a. Respinge plângerea, ca tardivă sau inadmisibilă ori, după caz, ca nefondată;

b. Admite plângerea, desființează soluția atacată și trimite motivat cauza la procuror pentru a începe sau pentru a completaurmărirea penală, ori, după caz, pentru a pune în mișcare acțiunea penală și a completa urmărirea penală;

c. Admite plângerea și schimbă temeiul de drept al soluției de clasare atacate, dacă prin aceasta nu se creează o situație mai grea pentru persoana care a făcut plângerea”.

Hotărârea pronunțată de judecătorul de cameră preliminară este definitivă.

Domnule Stoian, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a tuturor demersurilor indicate. În vederea stabilirii unei întâlniri, vă stam la dispoziție la unul dintre numerele de telefon afișate pe website.

 

Cu considerație,
echipa
Ordonanță de clasare a cauzei. Clasarea cauzei în cursul urmăririi penale

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.