Poprire indemnizație de creștere a copilului. Contestație la executare?
Bună ziua, domnilor avocați!
Împotriva mea a început executarea silită cu privire la o creanță în sumă de 7230,40 lei. Concret, de puțin timp s-a pronunțat instanța în sensul admiterii cererii unei societăți comerciale împotriva mea, fiind obligată, pe cale de consecință la achitarea unui cuantum de 5200 lei. Astfel, împreună cu cheltuielile de executare, suma de recuperat a ajuns la nu mai puțin de 7230,40 lei.
În acest moment, îmi este poprită indemnizația de creștere a copilului primită lunar în contul de la BCR.
Din spusele unei colege de serviciu, de altfel și cea care m-a îndumat la dumneavoastră, nu este posibilă poprirea, atât timp cât veniturile sunt destinate creșterii copilului și provin din partea statului. Anexez prezentului e-mail toate documentele pe care le dețin.
Apelez la serviciile dumneavoastră pentru a mă lămuri cu privire la aceste aspecte.
Întrebare adresată de Rădulescu A.
Bună ziua, doamna Rădulescu! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre.
Cu privire la situația expusă, opinăm după cum urmează:
Este nelegală poprirea înființată în dosarul de executare ce vă privește, fiind efectuată cu încălcarea dispozițiilor legale care interzic în mod expres urmărirea silită a indemnizațiilor pentru creșterea copilului și ajutoarelor pentru îngrijirea acestuia.
Astfel, conform art. 729 alin. (7) Cod procedură civilă, „alocațiile de stat și indemnizațiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum și orice alte asemenea indemnizații cu destinație specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.”
În completare, conform art. 20 alin. (1) din Ordonanța de urgență nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, „Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență nu pot fi urmărite silit decât în vederea recuperării, conform legii, a sumelor încasate necuvenit cu acest titlu.”
Iar potrivit art. 781 alin. (5) lit. a) din Codul de procedură civilă, „nu sunt supuse executării silite prin poprire sumele care sunt destinate unei afectațiuni speciale prevăzute de lege și asupra cărora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziție”
Contestație la executare
Acesta fiind spuse, având în vedere dispozițiile art. 712 alin. (1) din Codul de procedură civilă, pe care le redăm în cele ce urmează, sunteți perfect îndreptățită să formulați contestație la executare. În susținerea acesteia se pot invoca toate cele de mai sus.
Cu acest prilej, se poate solitita, pe lângă desființarea popririi, și restituirea tuturor sumelor de bani încasate în virtutea acestei măsuri.
Potrivit art. 712 alin. (1), despre care am făcut anterior vorbire, împotriva executării silite, a încheierilor date de executorul judecătoresc, precum și împotriva oricărui act de executare se poate face contestație de către cei interesați sau vătămați prin executare. De asemenea, se poate face contestație la executare și în cazul în care executorul judecătoresc refuză să efectueze o executare silită sau să îndeplinească un act de executare silită în condițiile legii.
Doamna Rădulescu, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în formularea efectivă a contestației la executare. În vederea stabilirii unei întâlniri, vă stăm la dispoziție la unul dintre numerele de telefon afișate pe website.
Cu considerație,
echipa