Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept comercial   >  Posibilitatea radierii unui SRL în cazul inactivității și expirării sediului social

Posibilitatea radierii unui SRL în cazul inactivității și expirării sediului social

Bună ziua,

Sunt asociat într-un SRL împreună cu o altă persoană. Eu dețin 20% din capitalul social, iar celălalt asociat, restul de 80%.

Încă din anul 2011, societatea nu mai are sediu social valabil, fiind expirat, și nu mai desfășoară activitate, fiind inactivă. Menținerea societății înregistrată la ONRC necesită anumite costuri pe care nu doresc să le mai plătesc, motiv pentru care doresc să dizolv această societate.

În actul constitutiv s-a prevăzut faptul că, pentru a putea convoca toți asociații, este nevoie de cel puțin 25% din capitalul social. Eu, deținând 20%, nu pot realiza această convocare. Am încercat, totuși, să contactez celălalt asociat, însă acesta este de negăsit.

Vă rog să îmi comunicați procedura în vederea stabilirea unei întâlniri la sediul dvs, pentru a discuta cu privire la posibilitățile legale pe care le am în ceea ce privește desființarea acestei societăți.

Mulțumesc!

Întrebare adresată de Constantinescu F.

 

Stimate domnule Constantinescu,

Referitor la problema descrisă de către dumneavoastră, vă aducem la cunoștință următoarele:

Legea nr. 31/1990 oferă posibilitatea dizolvării din oficiu a unei societăți în cazuri strict și limitativ prevăzute de lege, printre care regăsim expirarea sediului social și inactivitatea societății de mai mult de 5 ani. În acest sens, Registrul Comerțului se poate sesiza din oficiu și poate dispune radierea societății.

Cu toate acestea, având în vedere numărul mare de societăți, Registrul comerțului se sesizează foarte greu sau chiar, în unele cazuri, deloc.

Sfatul echipei avocatum.ro este să introduceți o acțiune în instanță prin care să solicitați radierea societății. Această posibilitate vă este oferită de art. 237 alin. (1) din Legea nr. 31/1990, potrivit căruia: „La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii”.

De observat faptul că, dizolvarea societății la cerere se poate dispune pentru anumite cazuri strict și limitative, printre care și „societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni; acţionarii/asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut ori reşedinţa cunoscută; nu mai sunt îndeplinite condiţiile referitoare la sediul social, inclusiv ca urmare a expirării duratei actului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social ori transferului dreptului de folosinţă sau proprietate asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social;

Așadar, considerăm că cea mai eficientă metodă în vederea rezolvării problemei sus-rubricate, o constituie introducerea unei acțiuni în instanță prin care să solicitați dizolvarea societății, motivând prin faptul că asociatul nu mai are domiciliul cunoscut, pe de o parte, și că sediul social este expirat încă din anul 2015, pe de altă parte.

De asemenea, ca motive de fapt, puteți expune și realitatea conform căreia menținerea societății vă procură o serie de costuri nejustificate, societatea fiind inactivă.

În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri, vă îndemnăm să apelați unul dintre numerele de telefon afișate la secțiunea „contact”.

Cu considerație,
echipa
Posibilitatea radierii unui SRL în cazul înactivității și expirării sediului social

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.