Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept civil   >  Prețul contractului nu a fost stabilit de către terțul desemnat. Care este remediul?

Prețul contractului nu a fost stabilit de către terțul desemnat. Care este remediul?

Bună ziua!

Apelez la serviciile dumneavoastră în urma unei recomandări. Problema juridică pe care o am rezultă dintr-un contract încheiat în urmă cu 4 luni cu privire la o recoltă de grâu.

În momentul încheierii contractului, am stabilit cu vânzătorul desemnarea unei persoane în vederea stabilirii prețului ce urmează a fi plătit. Persoana desemnata urma să fie un expert.

Deși am efectuat formalitățile în vederea desemnării terțului pentru stabilirea prețului, acesta din urmă nu și-a îndeplinit obligațiile, prețul nefiind nici până în prezent stabilit.

Menționez, de asemenea, că nu mă pot înțelege cu vânzătorul asupra stabilirii de comun acord a prețului, practica fiind în sensul comercializării la nivelul pieței actuale. Pot fi și alte motive ale neînțelegerii, dar pe care nu le cunosc. Cert este că atitudinea vânzătorului nu pare a fi de bună-credință.

În fine, care este remediul în cazul acestei situații? Ce pot face pentru a stabili de urgență prețul și a prelua cantitatea convenită? Vânzătorul nu este de acord cu desemnarea unui alt expert – eu am propus unul. Este obligatoriu desemnarea unui expert sau poate fi orice persoana cunoscătoare?

Întrebare adresată de către Lungu S.

Bună ziua, doamna Lungu! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre!

Situația redată de către dumneavoastră este, în principiu, expres reglementată în Codul civil actual, respectiv în art. 1662.

Astfel, este cunoscut faptul că prețul poate fi determinat și de către una sau mai multe persoane desemnate potrivit acordului părților – acest lucru l-ați realizat dumneavoastră.

Ceea ce reglementează legiuitorul în scopul remedierii acestor neînțelegeri, este că atunci când persoanele astfel desemnate nu determină prețul în termenul stabilit de părți sau, în lipsă, în termen de 6 luni de la încheierea contractului, la cererea părții interesate, președintele judecătoriei de la locul încheierii contractului va desemna, de urgență, în camera de consiliu, prin încheiere definitivă, un expert pentru determinarea prețului.

În mod firesc, remunerația expertului se plătește în cote egale de către părți.

O mențiune importantă reprezintă cazul nedeterminării prețului în termen de un an de la încheierea contractului. În această situație, vânzarea este nulă, afară de cazul în care părțile au convenit un alt mod de determinare a prețului.

Cu privire la ultima dumneavoastră întrebare, precizăm că nu este nevoie ca terțul să îndeplinească anumite condiții de pregătire tehnică, ci este suficient ca el să fie desemnat de către părțile contractului. Astfel, persoana desemnată nu numai că nu se impune a fi expert, dar nici măcar nu trebuie să aibă cunoștințe privind prețul recoltei pe piață, atât timp cât părțile au convenit desemnarea acesteia.

De asemenea, nu este obligatoriu ca părțile să dea terțului anumite instrucțiuni privind determinarea prețului, aceasta putând fi lăsată la libera sa apreciere.

Doamna Lungu, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a tuturor demersurilor redate în cele ce preced. În vederea stabilirii unei întâlniri, vă stăm la dispoziție la unul dintre numerele de telefon afișate pe website.

 

Cu considerație,
echipa
Prețul contractului nu a fost stabilit de către terțul desemnat. Care este remediul?

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.