Urmareste-ne
  >  Justiția la zi   >  Proiect de OUG. Codul rutier s-ar putea modifica: Apar schimbări la reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului

Proiect de OUG. Codul rutier s-ar putea modifica: Apar schimbări la reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a permisului

În curând, Codul rutier ar putea suferi modificări majore. Printre acestea se numară reducerea, la cerere, a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul.

În concret, potrivit proiectului de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), după ce susțin testul obligatoriu de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, șoferii cu permisul auto suspendat vor beneficia de reducerea perioadei de suspendare cu o treime, nu la 30 de zile, așa cum stabilesc regulile actuale.

Potrivit legislației actuale, dacă îndeplinesc simultan două condiții, șoferii cu permisul auto suspendat îl pot recupera mai repede. Pentru aceasta, șoferii trebuie să nu se afle în primul an de la dobândirea lui, adică să nu fie șoferi începători, și să fie declarați admiși la un test de verificare a cunoașterii regulilor de circulație.

Doar că, spre deosebire de stabilește acum Codul rutier, respectiv reducerea la 30 de zile a perioadei de suspendare, intervalul se va putea reduce cu o treime, potrivit proiectului de OUG de la MAI.

Reducerea va fi făcută, în continuare, la solicitarea persoanei îndreptățite, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz.

Ca până acum, nu vor putea beneficia de reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cei care au cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce, regulă există și acum în legislație.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.