Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Executare silită   >  Punerea în executare a unei hotărâri judecătorești anterior redactării și, implicit, a comunicării acesteia

Punerea în executare a unei hotărâri judecătorești anterior redactării și, implicit, a comunicării acesteia

Bună ziua! Aș dori să știu dacă există posibilitatea să pun în executare o hotărâre judecătorească anterior comunicării ei, deci imediat după pronunțare.

Cunosc practica instanțelor, în sensul că acestea redactează hotărârile cu mult peste termenul legal, ceea ce face justificată dorința mea de a o executa anterior comunicării. Este vorba despre un imobil.

Am primit mai multe opinii, majoritatea fiind în sensul imposibilității, însă aș dori să știu părerea unui profesionist.

Întrebare adresată de George V.

Bună ziua, domnule George!

Considerăm că anterior redactării hotărârii judecătorești ce constituie titlu executoriu, executarea silită poate fi sau nu încuviințată și desfășurată, în funcție de situația faptică ce caracterizează fiecare caz în parte, cu mențiunea că va trebui solicitată eliberarea unui certificat de grefă ce cuprinde minuta.

Așa cum spuneam, nu este exclusă nici ipoteza în care însăși încuviințarea executării silite să nu fie posibilă pe baza unui simplu certificat de grefă, însă nu pe motivul că acest certificat nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu [art. 666 alin. (5) pct. 2 C.p.c.], ci pentru existența altor impedimente prevăzute de lege la încuviințare, cum ar fi faptul că din soluția cuprinsă în minută nu se poate deduce existența neîndoielnică a creanței invocate de către creditor, impediment prevăzut de art. 666 alin. (5) pct. 4 Cod procedură civilă.

Pe de altă parte, dacă punerea în executare efectivă a soluției din minută ar necesita lămuriri, explicații  sau completări pe care le pot oferi considerentele, executarea silită va trebui sistată până la redactarea hotărârii.

Cu toate acestea, spre exemplu, în ipoteza în care prin minuta hotărârii s-ar dispune, în cazul dumneavoastră, atribuirea, lăsarea în posesie sau folosință a unui imobil, chiar dacă dispozitivul nu prevede expres obligația de evacuare a imobilului, o astfel de obligație există conform articolului 888 (2) C.p.c. și, prin urmare, veți putea trece la executarea silită.

Domnule George, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a tuturor acestor demersuri. Pentru eventualele nelămuriri sau în ceea ce privește parcurgerea oricăror demersuri legale, nu ezitați să ne contactați!

 

Cu considerație,
echipa
Punerea în executare a unei hotărâri judecătorești anterior redactării și, implicit, a comunicării acesteia

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.