Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Drept civil   >  Recuperare avans nuntă în contextul pandemiei COVID-19. Notificare

Recuperare avans nuntă în contextul pandemiei COVID-19. Notificare

Ref. recuperare avans nuntă.

Bună ziua,

Am încheiat un contract la finalul anului 2018 pentru organizarea unui eveniment – nuntă -, ce urma să aibă loc în data de 31 mai.

După multiple conversații cu organizatorii evenimentului, reprezentanții unui cunoscut salon din împrejurimile Bucureștiului, aceștia refuză să îmi restituie avansul plătit, reprezentând aproximativ 4000 euro.

În momentul comunicării imposibilității organizării evenimentului în contextul stării de alertă, respectiv a situației generate de pandemia COVID-19, aceștia mi-au transmis următorul e-mail:

„Așa cum bine știți, prin HG nr. 392/2020, a fost declarată starea de alertă pe teritoriul României, pentru o perioada de 30 zile, începând cu data de 18 mai 2020. Prin art. 1 alin. 6 din Anexa 3 la acest act normativ s-a instituit restricția de ”PARTICIPARE la evenimentele private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 8 persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială
În aceste condiții, vă rugăm sa constatați că actul normativ mai sus amintit NU interzice subscrisei ORGANIZAREA evenimentului privat contractat pentru data de 31.05.2020 (subscrisa fiind deci în măsură să îl organizeze, inclusiv cu respectarea regulilor de distanțare socială), însă vă interzice Dumneavoastră și invitaților Dumneavoastră să PARTICIPAȚI la acest eveniment.

Având în vedere că aceste restricții reprezintă schimbări excepționale ale împrejurărilor avute în vedere de către Dumneavoastră și de către Agenție la data încheierii contractului (23.10.2018), schimbări pe care niciuna dintre părți nu le-a avut și nu le putea avea în vedere, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului, apreciem că suntem în prezenta unui caz de impreviziune, in sensul art. 1271 Cod civil.

În schimb, așa cum rezulta din textul de lege mai sus menționat, cazul de impreviziune vă privește EXCLUSIV pe Dumneavoastră, întrucât vă este interzis să PARTICIPAȚI la un astfel de eveniment pe care subscrisa este totuși autorizată să îl organizeze, inclusiv cu respectarea regulilor de distanțare socială.

În aceste condiții, vă adresez respectuoasa rugăminte de a programa o întâlnire cu un avocat din cadrul echipei dumneavoastră, având dorința de a primi consultanță juridică, respectiv îndrumări în vederea recuperării avansului – recuperare avans nuntă.

Atașez acestui e-mail contractul de prestări servicii încheiat cu organizatorul evenimentului și conversațiile pe e-mail purtate.

Întrebare adresată de A. I.

 

Bună ziua,

Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice. Cu privire la stabilirea unei întâlniri cu unul dintre avocații noștri specializați în drept civil, vă rugăm apelați numărul de telefon afișat în partea de sus a website-ului ori pe pagina contact. La celălalt capăt al firului, există mereu un coleg disponibil, pregătit să stabilească o întâlnire cu un avocat.

În legătură aceasta, raportat la copiile scanate ale documentelor pe care le avem pe e-mail, din partea dumneavoastră, și până la întâlnirea ce urmează a avea loc, facem următoarele precizări:

Trebuie transmisă, în cel mai scurt timp cu putință, o notificare, având ca obiect comunicarea imposibilității totale de executare a obligațiilor contractuale în contextul generat de pandemia COVID – 19, respectiv desființarea de plin drept a contractului, cu consecința restituirii sumelor de bani achitate. Notificarea să aibă și rol de punere în întârziere.

Conform art. 1 din cuprinsul Anexei 3 la Hotărârea nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

„În condițiile art. 5 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 55/2020, se stabilesc următoarele măsuri: 1. Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise; 6. Se interzice participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 8 persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială”;

Rațiunea normelor legale o reprezintă instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare și, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale.

Prin urmare, raportat la dispozițiile legale expuse în cele ce urmează, legiuitorul interzice, pe de o parte, organizarea evenimentului de către reprezentanții societății cu care ați contractat, iar pe de altă parte, participarea unui număr mai mare de 8 persoane la un eveniment.