Recuperarea avansului plătit unui dezvoltator imobiliar într-un antecontract de vânzare
Bună seara! Mă numesc Diana și doresc să vă întreb ce posibilitate am să-mi primesc avansul plătit pentru un apartament aflat într-un ansamblu rezidențial, în temeiul unei promisiuni de vânzare-cumpărare încheiate cu un dezvoltator imobiliar.
Doresc să încetez contractul și să-mi fie restituită suma de bani, deoarece încă de la începutul ridicării construcției s-au ivit modificări semnificative, cu privire la care nu am fost întrebată și pe care nu le agreez. Din documentele atașate veți înțelege exact despre ce este vorba.
Întrebare adresată de Diana P.
Bună ziua, doamnă Diana! Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre.
În primul rând, vă sfătuim să comunicați o adresă dezvoltatorului prin intermediul căreia să-i solicitați încetarea de comun acord a antecontractului de vânzare și, implicit, restituirea sumei de bani, având în vedere numeroasele neconformități descoperite pe parcursul procesului de finalizare a construcției ce a format obiectul antecontractului.
Multiplele intervenții făcute de către dezvoltator, în împrejurări evident excedentare antecontractului, nu sunt rezultatul acordului părților contractului, situația din prezent fiind în mod semnificativ deformată față de aceea existentă la momentul semnării antecontractului.
Potrivit dispozițiilor art. 1241 din Codul Civil „(1) Consimțământul este viciat prin dol atunci când partea s-a aflat într-o eroare provocată de manoperele frauduloase ale celeilalte părți ori când aceasta din urmă a omis, în mod fraudulos, să îl informeze pe contractant asupra unor împrejurări pe care se cuvenea să i le dezvăluie. (2) Partea al cărei consimțământ a fost viciat prin dol poate cere anularea contractului, chiar dacă eroarea în care s-a aflat nu a fost esențială.”
Omisiunea dezvoltatorului, evidentă din coroborarea documentelor atașate prezentei, precum și nenumăratele abateri de la înțelegerea inițială se evidențiază prin următoarele:
a. Schița apartamentului prezentată la momentul încheierii antecontractului acestuia, nu coincide din punct de vedere geometric cu situația actuală. Dacă în schița inițială peretele comun cu casa scării din living și cel din dormitor, comun cu apartamentul de langă, erau lineare (Drepte), în situația actuală se formează unghiuri, nemaiurmând o linie dreaptă din perete în perete;
b. În urma comunicării din 04.04.2017 ați fost informată că „a apărut o modificare la materialul folosit pentru compartimentari interioare si pereti exteriori, respectiv BCA VERBLOCK, in locul caramidei ceramice”, fapt care contravine acordului părților și implicit antecontractului.
La momentul luării deciziei de cumpărare a apartamentului v-au informat că acesta va fi construit din caramidă (element esențial pentru care ați și achiziționat apartamentul, dumneavoastră dorind în mod expres ca acesta să fie din cărămidă).
Schimbarea acesteia cu BCA reprezentând o modificare unilaterală a antecontractului și o încălcare a principiului forței obligatorii al acestuia astfel cum reiese din dispozițiile art. 1270 din Codul Civil alin. (2) „Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părților ori din cauze autorizate de lege.”;
a. O altă încălcare a dispozițiilor contractuale este materializată și de faptul că, compartimentările interioare sunt din rigips, contrar informării transmise în data de 04.04.2017;
b. O altă problemă o reprezintă suprafața apartamentului, prin antecontract v-ați asumat faptul că aceasta poate fi cu 2-3 m mai mică sau mai mare, însă în prezent suprafața este diminuată cu aprox. 6m fapt care, potrivit dispozițiilor art. 1743 alin. (1) din Codul Civil poate conduce la rezoluțiunea antecontractului sau cel puțin reducerea corespunzătoare a prețului;
c. Inducerea intenționată în eroare cu privire la suprafață (și implicit faptul că dezvoltatorul știa încă de la început că apartamentul va avea o suprafață mai mică) reiese analizând datele din schița inițială. La o simplă recalculare vom observa că încă de la început suprafața apartamentului avea să fie de 52,9 m.p. și nu de 53,75 m.p.;
d. O altă problemă o reprezintă faptul că, la bucătarie s-a tras prin mijlocul acesteia coloana de apă pluvială/ colectare apă menajeră, lucru neprevăzut în planul inițial. De asemenea scurgerea și alimentarea cu apă pentru chiuvetă au fost trase pe partea opusă locului în care erau prevăzute în planul inițial. Iar pentru rectificarea acestei greșeli, s-au tras aceste țevi prin șapă, lucru care pe viitor va cauza probleme de utilizare;
e. Grosimea inițială a pereților era de 30 cm, în realitate este de 40 cm.
Avand în vedere cele menționate mai sus, dar în principal faptul că niciuna dintre aceste modificări nu a fost agreată de către dumneavoastră și dorind să încheiați de comun acord relațiile contractuale, vă propunem să inițiem o întâlnire cu dezvoltatorul imobiliar în vederea încetării raporturilor contractuale și implicit a restituirii sumei de bani.
În eventualitatea cazului în care nu vor da curs solicitării noastre, ne vom rezerva dreptul de a ne adresa instanțelor de judecată competente și de a solicita, pe de o parte, anularea antecontractului de vânzare pentru toate cele expuse mai sus, iar pe de altă parte, daune-interese.
Doamnă Diana, în eventualitatea considerării sfatului nostru ca unul folositor cazului dumneavoastră, dorim să aveți în vedere că puteți oricând solicita sprijinul nostru atât aici, în mediul online, cât și în parcurgerea concretă a oricăror altor demersuri juridice.
Cu considerație,
echipa
Mihai Andrei
Buna ziua, domnilor avocati! Sunt interesat de o intalnire cu dumneavoastra.
Este vorba despre un punct de vedere cu privire la documentele necesare a se depune la o primarie pentru eliberarea adeverintei privind notarea posesiei asupra diferentei de teren detinuta fara acte de proprietate.
Curti si cladiri este categoria de folosinta.
Numarul meu de telefon il regasiti in formularul de contact completat.
Astept un semn.
avocatum.ro
Buna ziua, domnule Mihai!
Urmeaza sa va contactam telefonic la numarul primit.
O zi excelenta!
Echipa avocatum.ro
Gabriela Tudor
Buna ziua. Urmeaza să cumpăr un apartament nou si un loc de parcare. Acum câteva zile am observat ca scurgerile de la centralele termice sunt montate deasupra locului de parcare, apa acida din consens mi-ar curge direct pe masina. Dezvoltatorul spune ca va gasi o solutie, dar nu doreste sa trecem rezolvarea acestei probleme in contractul final. Încearcă să mă convinga sa cumpăr separat locul de parcare, după ce el face un soi de „acoperis”. Insista ca nu e nevoie de autorizație pentru asa ceva, dar „dureaza”. In plus, Daca as cumpara locul de parcare separat, as plăti tva inca 1000 euro.
Ce pot face ca sa am un loc de parcare funcțional? Ii pot face notificare după ca nu pot utiliza bunul cumpărat?
Amalia
In urma cu doi am cumparat un apartament la mansarda,pertul nu a fost deloc ieftin sau redus fata de restul apartamentelor din acea scara,acum dupa 2 ani,imi ploua in casa.Nu am luat la cunostinta ca am tavan fals si nu am placa deasupra acoperisului tornata,va rog foarte mult sa ma ajutati,in gasirea unei solutii de a rezolva situatia(imi doresc tare mult sa plec din acea casa).Exista o sansa in a da in judecata dezvoltatorul pentru inselaciune?doresc banii inapoi si plecarea din acea zona!
Andrei
Buna ziua. Numele meu este Andrei, locuiesc in Bucuresti, iar acum aproximativ o luna am platit avans cu titlu de arvuna pentru o garsoniera situata in Bragadiru/Ilfov.
Avansul platit este in valoare de 13750 euro. In momentul de fata am fost informat de la actualul meu loc de munca care se afla in strainatate ca din cauza epidemiei de Covid-19 m-i se incheie contractul de colaborare deoarece si compania aceasta nu mai poate lucra in acest moment, mentionez ca sunt PFA si colaboram cu aceasta companie.
Pentru a achita acest avans-arvuna in valoare de 13.750 euro am fost nevoit sa fac un credit bancar de 10.000 euro bazandu-ma pe colaborare cu aceasta companie din strainatate.
Va rog sa imi spune-ti daca im pot recupera acesti bani platiti drept avans pentru garsoniera in contextul actual al pandemiei.
In contractul semnat pt garsoniera exista un paragraf unde este specificat : In cazul situatiilor independente de vointa oricarei parti, banii achitati se pot inapoia integral pe cale amiabila ( nu am contractul la indemana dar cam asa suna paragraful). Am sunat la compania respectiva si am intrebat ce se intampla cu banii iar dansii mi-au spus ca in cel mai rau caz se poate ”ingheta ” construirea iar cand am intrebat daca pot primi banii inapoi mi-au dat un raspuns evaziv incercand sa evite un raspuns direct.
Va rog sa imi spune-ti daca am vreo sansa sa imi recuperez banii, deoarece acum numai lucrez, sotia este casnica iar suma recuperata as dori sa o inapoiez bancii.
Va multumesc!
avocatum.ro
Bună ziua, domnule Andrei Gabriel!
Vă mulțumim pentru interesul acordat serviciilor noastre juridice.
Din păcate, avem multe astfel de cazuri aflate în curs de soluționare. Dacă situația încă este de actualitate, putem continua discuțiile fie prin intermediul adresei de e-mail, fie la numărul de telefon afișat pe platforma noastră online – în partea de sus ori pe pagina contact.
Suntem aici pentru orice informație.
Cu bine,
Echipa avocatum.ro
Nicolae Goia
Buna seara!
Vreau sa cumpar niste garsoniere intr-un bloc neconstruit. M-ati putea ajuta cu o consultatie sa-mi spuneti care sunt riscurile? Cat ar costa si când ati putea sa stabilim o intalnire?