Află cea mai bună soluție în cazul refuzului de la prelevarea de mostre biologice
Datorită numeroaselor întrebări provenite din partea cititorilor paginii specifice avocat în drept penal, respectiv a articolelor publicate pe avocatum.ro, ne propunem să abordăm astăzi subiectul în ce privește posibilitatea obținerii celei mai bune soluții din partea instanței în situația săvârșirii de către o persoană a faptei de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. Poate ai mai auzit de ea – se numește amânarea aplicării pedepsei. Acordă câteva minute și află când și în ce condiții avocații noștri o pot obține.
Așadar, în prezentul articol arătăm care este cea mai bună soluție pe care instanța o poate pronunța în cazul faptei de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologie și ce condiții trebuie îndeplinite pentru a o putea obține.
Pentru început, credem că este potrivit să prezentăm în ce constă refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
Fapta este încriminată de art. 337 din Codul penal cu pedeapsa de la unu la cinci ani și constă în refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive.
Această faptă a fost încriminată de legiuitor pentru a face eficient textul prin care se sancționează conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive.
În lipsa unei sancțiuni penale pentru refuzul sau sustragerea de la prelevare de mostre biologice este de înțeles că multe din persoanele surprinse conducând un vehicul sub influența alcoolului ar adopta un astfel de comportament pentru a împiedica tragerea la răspundere penală pentru infracțiunea care constă în conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
De altfel, se poate observa că sancțiunea pentru infracțiunea de refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice este aceeași ca cea prevăzută pentru varianta tip a infracțiunii de conducere pe drumurile publice sub influența alcoolului sau altor substanțe.
Limitele de pedeapsă similare despre care am vorbit mai sus nasc numeroase discuții în rândul inculpaților privind avantajul ori dezavantajul de refuza prelevarea de mostre biologice.
Care este cea mai bună soluție a instanței în cazul refuzului de la prelevarea de mostre biologice?
Există o măsură pe care instanța o poate pronunța și care nu presupune dispunerea de către aceasta a unei soluții de condamnare.
Măsura se regăsește în legislația penală sub denumirea de amânarea aplicării pedepsei.
Astfel, amânarea aplicării pedepsei este incompatibilă cu pronunțarea unei soluții de condamnare și, în consecință, în cazul în care instanța reține incidența dispozițiilor cu privire la amânarea aplicării pedepsei, aceasta nu pronunță o soluție de condamnare, ci stabilește pedeapsa și dispune amânarea aplicării acesteia.
Soluția în discuție – amânarea aplicării pedepsei – se poate dispune de către instanța de judecată, prin hotărâre, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții cumulative strict și limitativ prevăzute de art. 83 din Codul penal cu privire la infracțiune și la persoană.
Cu acest prilej, precizăm că aplicarea acestei măsuri de către instanță nu este obligatorie, ci depinde de împrejurările în care a fost comisă fapta, de persoana făptuitorului, dar în special de strategia de apărare pe care o face un avocat în drept penal.
De aceea, este important ca un avocat în drept penal să analizeze împrejurările în care a fost comisă fapta, persoana făptuitorului, în raport cu toate condițiile prevăzute de legislația în vigoare.
În cadrul echipei de avocați avocatum.ro regăsești și un departament cu avocați specializați în dreptul penal ori, cum mai este denumit în practică, avocat drept penal ori avocat penalist.
În continuare, vom analiza condițiile pentru a putea beneficia de această soluție.
Datorită numeroaselor astfel de cazuri, am constatat și practica instanțelor din perspectiva pronunțării soluției de amânare a aplicării pedepsei, lucru despre care vom discuta în continuare.
Condiții cu privire la infracțiunea săvârșită pentru a putea dispune amânarea aplicării pedepsei
În cuprinsul acestei secțiuni urmează să expunem condițiile de aplicare a măsurii amânării aplicării pedepsei în cazul refuzului ori sustragerii de la prelevarea de mostre biologice doar din perspectiva infracțiunii săvârșită. În secțiunea următoare vom arăta condițiile cu privire la persoana ce a săvârșit fapta despre care vorbim.
a) pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită să fie amenda ori închisoarea mai mică de 7 ani;
b) pedeapsa stabilită de instanța de judecată, inclusiv în cazul concursului de infracțiuni, este amenda sau închisoarea de 2 ani ori mai mică.
Condiții cu privire la persoana ce a săvârșit fapta de refuz ori sustragere de la recoltarea de mostre biologice pentru a putea dispune amânarea aplicării pedepsei
a) persoana în cauză să nu fi fost anterior condamnată definitiv la pedeapsa închisorii/ detențiunii pe viață;
b) persoana să își fi manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;
c) persoana acuzată de refuzul de la prelevarea de mostre biologice să nu se fi sustrat de la urmărirea penală ori judecată sau să nu fi încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților;
d) în raport cu persoana acuzată de infracțiunea în discuție, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de aceasta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitatea de îndreptare a acesteia, instanța trebuie să aprecieze că aplicarea imediată a unei pedepse nu este necesară, dar se impune supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Observăm, așadar, că o apărare efectivă de către un avocat în drept penal poate conduce la o apreciere favorabilă din partea instanței asupra condițiilor enumerate mai sus și, pe cale de consecință, pronunțarea unei soluții cu amânarea aplicării pedepsei.