Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Litigii   >  Restituirea taxei de primă înmatriculare/ timbrul de mediu

Restituirea taxei de primă înmatriculare/ timbrul de mediu

Am achiziționat un autoturism, în anul 2014, pentru care am plătit taxa de primă înmatriculare 300 de euro. În urma lecturării unui articol de presă, am aflat că ar exista posibilitatea, prin parcurgerea anumitor demersuri, să-mi recuperez taxa platită, chiar cu dobândă.

Spuneți-mi, vă rog, care sunt demersurile legale pentru recuperarea acestei taxe și în ce măsură putem stabili o întâlnire.

Întrebare adresată de Ionescu N.

 

Stimate domnule Ionescu,

Vă mulțumim, înainte de toate, pentru interesul acordat serviciilor noastre.

Referitor la timbrul de mediu, într-adevăr, există anumite demersuri pe care le puteți efectua în vederea recuperării sumei achitate.

În primul rând, trebuie să faceți o cerere către ANAF, prin care să solicitați restituirea sumei plătite cu titlu de taxă de mediu. Cum practia ANAF, sub acest aspect, este relativ constantă, cel mai probabil veți primi un răspuns negativ. Aceast demers reprezintă, de altfel, o procedură prealabilă, condiție ce trebuie indeplinită pentru a solicita restituirea sumei în instanță.

Continuând, în cazul în care răspunsul ANAF este unul sub așteptări, veți putea redacta o cerere de chemare în judecată, îndreptată atât împotriva ANAF, cât și împotriva AFM (Administrația Fondului pentru Mediu). Prin această cerere veți solicita restituirea sumei achitate cu titlu de taxă de mediu, dar și dobânda fiscală, de la data achitării taxei (în 2014) și până la restituirea integrală a acesteia.

Vă aducem la cunoștință faptul că cererea de restituire va fi taxată cu 50 de lei, achitabili la orice sucursală CEC din raza localității dumneavoastră. Această sumă reprezintă taxă judiciară de timbru.

Având în vedere practica europeană recentă, evidențiată prin Hotărârea CJUE în cauza C – 586/2014 Vasile Budișan c/Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj, instanțele naționale obișnuiesc să admită aceste acțiuni, considerând timbrul de mediu nejustificat.

În ceea ce privește stabilirea unei întâlniri, vă rugăm să apelați unul dintre numerele de telefon afișate la secțiunea contact.

 

Cu considerație,
echipa
Restituirea taxei de primă înmatriculare/ timbrul de mediu

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.