Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Legislație electorală   >  Se pot folosi materiale de propagandă electorală înainte de începerea campaniei?

Se pot folosi materiale de propagandă electorală înainte de începerea campaniei?

Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor și se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7.00. [Art. 64 Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali].

Din această perspectivă, precum și în raport cu legislația incidentă, este permis să se folosească materiale de propagandă electorală, în sensul lipirii de afișe, după apariția Hotărârii de Guvern privind stabilirea datei alegerilor și până în momentul care marchează 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor?

Dacă răspunsul este negativ, reglementarea conținutului afișelor în incidența cărei legi intră?

Întrebare adresată de A. Tudor

Dispozițiile art. 36 din Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, reglementează tipurile de materiale de propagandă electorală ce pot fi utilizate în campania electorală, precum și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un material scris, audio sau video pentru a fi considerat material de propagandă electorală.

Precizăm că Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, nu instituie condiții sau restricții privind activitatea de promovare desfășurată de către potențiali candidați (independenți sau reprezentanți ai partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale sau ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale), înainte de data începerii campaniei electorale.

Cât privește ultima întrebare, menționăm că anumite acțiuni preelectorale de promovare pot necesita avize sau autorizații prealabile, intrând sub incidența legislației aplicabile tuturor entităților, cum ar fi, de exemplu, Legea nr. 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, republicată.

Nu în ultimul rând, precizăm că datorită numeroaselor întrebări privind reglementările în materia legislației electorale, am decis să facem un mic ghid privind campania electorală de la locale – 2020. Vă invităm să îl parcurgeți pe avocatum.ro

Cu considerație,
echipa
Se pot folosi materiale de propagandă electorală înainte de începerea campaniei?

Comentarii

  • Andrei Matei

    11 martie 2020

    În afara perioadei de campanie, imprimarea unor broșuri și înmânarea acestora cetățenilor, fără conținut electoral, mențiuni privind o eventuală candidatură sau îndemn de vot, ci doar prezentarea unei persoane, intră sub incidența legislației electorale și este sancționată de aceasta?

    Reply

Lasă un răspuns

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.