Urmareste-ne
  >  Opinii juridice   >  Contencios contravențional   >  Surprins de către camerele video, fără rovinietă, pe DN1. Plângere contravențională?

Surprins de către camerele video, fără rovinietă, pe DN1. Plângere contravențională?

Bună ziua,

În data de 04.02.2017, am găsit afișat pe ușa apartamentului o înștiințare din partea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin care mi s-a adus la cunostință faptul că în data de 25.12.2016 am fost surprins de camerele video, fără rovinietă pe DN1.

În acel plic era și procesul-verbal, prin care mi se aducea la cunostință că am fost sancționat cu amendă contravențională în temeiul dispozițiilor art. 8 alin 3 din O.G. 15/2002. Ceea ce mi-a atras atenția, însă, este faptul că procesul-verbal este nesemnat.

Vă rog să-mi spuneți dacă se poate contesta acest proces-verbal și cam ce motive aș putea invoca. În acest sens, putem stabili o întâlnire la biroul dumneavoastră, dar pentru acest aspect voi telefona în cursul acestei zile pe numărul de telefon afișat pe website.

Întrebare adresată de Alexandrescu E.

 

Stimate domnule Alexandrescu,

Vă mulțumim, înainte de toate, pentru interesul acordat serviciilor noastre.

Cu privire la situația expusă, facem mențiunea că procesul-verbal despre care faceți vorbire se poate contesta într-un termen de 15 zile de la data la care l-ați primit la adresa de domiciliu, prin formularea unei plângeri contravenționale. Din cele observate, cel puțin în acest moment vă aflați în termen.

În ceea ce privește motivele pe care le puteți aduce în susținerea plângerii și având ca fundament al prezentei opinii situația mai sus relatată, învederăm următoarele:

1Procesul-verbal nu este semnat. Chiar dacă procesele-verbale de acest gen se emit cu ajutorul mijloacelor electronice, semnatura olografă a agentului constatator este obligatorie, având în vedere atât dispozițiile O.G. 2/2001, cât și dispozițiile O.G. 15/2002.

De asemenea, acest fapt este întărit și de Recursul în Interesul Legii pronunțat de ICCJ, recurs formulat de către Avocatul Poporului, potrivit căruia, chiar și în cazul în care procesul-verbal de contravenție a fost emis cu ajutorul mijloacelor electronice, semnatura agentului constatator este obligatorie.

2Potrivit dispozițiilor ordonanțelor sus-menționate, procesul-verbal emis cu ajutorul mijloacelor tehnice se întocmește și se comunică în termen de 30 de zile de la data constatării savârșirii faptei. Cu privire la acest aspect rămâne să discutăm în cadrul întâlnirii.

3Referitor la comunicarea procesului-verbal, din ce ne relatați, ați luat cunoștință de el doar prin intermediul afișării. În acest sens, continuăm prin a vă preciza că, potrivit Deciziei ICCJ nr. 10/2013, comunicarea proceselor-verbale de contravenție prin afisare este subsidiară celei prin postă. Acest aspect este un motiv de nulitate al procesului-verbal.

4Conchidem prin a expune un ultim motiv de nulitate descoperit din cele descrise de către dumneavoastră, și anume faptul că dispoziția ce constituie temei pentru procesul-verbal de contravenție, respectiv art. 8 alin. 3 din OG. 15/2002, a fost abrogată prin Legea nr. 144/2013. Astfel, chiar dacă fapta ar exista, nu se va putea dispune sancționarea dumneavoastră pentru o faptă ce nu constituie contravenție.

Domnule Alexandrescu, acestea sunt câteva dintre motivele pe care le puteți invoca în susținerea plângerii contravenționale. Rămâne să discutăm la telefon pentru stabilirea tuturor detaliilor cu privire la întâlnire.

 

Cu considerație,
echipa
plângere contravențională

error: Articolul nu poate fi copiat, însă poate fi citit oricând, gratuit, pe platforma avocatum.ro.